Primăria Capitalei vrea să obțină 170.000 de euro pentru arboriii ocrotiți din parcurile Carol și Cișmigiu

Primăria Capitalei vrea să obțină 170.000 de euro pentru arboriii ocrotiți din parcurile Carol și Cișmigiu
Publicat: 27/03/2014, 17:43
Actualizat: 19/05/2015, 19:37

Valoarea totală a celor două proiecte este de 170.000 de euro, studiile de fezabilitate urmând să fie plătite din bugetul local.

Termenul limită pentru accesarea de granturi prin programul PA16/RO12 – Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 este 24 aprilie.

Dacă proiectele vor fi aprobate și municipalitatea va obține fondurile nerambursabile, în cele două parcuri vor fi efectuate lucrări de întreținere a materialului dendrologic, dar și de amplasare a elementelor pentru informarea populației.

În parcul Cișmigiu există arbori ocrotiți din speciile Platanus, Torreya nucifersa, Torreya californica, Cedrus atlantica.

Proiectul pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului natural reprezentat de arborii ocrotiți din Parcul Carol are în vedere atât efectuarea lucrărilor de întreținere și protejare a arborilor aflați în lista arborilor ocrotiți din Municipiul București, cât și identificarea și marcarea altor exemplare de arbori ce pot fi declarate monumente ale naturii și introduse în această listă.

În urmă cu o lună, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat alte două proiecte pentru participarea municipalității la obținerea unor fonduri nerambursabile de patru milioane de euro, pentru restaurarea parcurilor Carol și Cișmigiu.

Astfel, dacă aceste proiecte vor obține fonduri nerambursabile, vor fi restaurate aleile pietonale și vor fi refăcute instalațiile de canalizare, irigare și iluminare. De asemenea, în parcul Carol ar urma să fie refăcută Grădina Franceză Cantacuzino și să fi amenajat un ansamblu „Giganții”. În Cișmigiu ar urma să fie restaurate podul mare și podul cu nuci, izvoarele Sissi și Eminescu, dar și grota, și să fie curățate de graffiti ruinele mânăstirii „La Cetate”.

Parcul Carol, amenajat din anul 1906, cu o suprafață actuală de aproximativ 45 de hectare, cuprinde specii diferite de arbori foioși, rășinoși, arbuști decorativi, trandafiri și aliniamente de tei ce includ importante puncte de atracție, între care Arenele Romane, cu o capacitate de 5.500 de locuri în aer liber, Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Turnul lui Vlad Țepeș, care adăpostește un rezervor de apă, Monumentul Soldatului Necunoscut, adus în 1991 de la Mărășești, statuile „Giganții”, realizate de sculptorul Dumitru Paciurea, și Fântâna Cantacuzino – monument de artă în stil neoclasic construit în 1870.

Grădina Cișmigiu, monument istoric de categoria A, a fost menționată documentar din timpul lui Matei Basarab, realizată treptat și finalizată peisagistic în 1847 de Wilhelm Mayer, directorul Grădinilor Imperiale din Viena. În Grădina Cișmigiu s-au plantat sute de copaci și flori din diferite zone ale țării, dar și din Viena. Aici au fost sădite și s-au aclimatizat, pentru prima dată în România, plante precum platanul, pinul roșu japonez, molidul roșu și magnolia roz.

Arhitectura parcului include numeroase elemente, precum lacul, amenajat în 1848, Grădina de trandafiri, plantată în 1910 și rotonda unde au fost expuse busturile marilor scriitori români. Pe aleile grădinii sunt monumete de marmură dedicate soldaților francezi din Primul Război Mondial, izvorul Sissi Stefanidi și Izvorul Eminescu. În grădina Cișmigiu există și un loc „La Cetate”, unde se află ruinele unei mânăstiri construite de logofătul Văcărescu, în 1756.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...