O nouă descoperire spectaculoasă pe Marte. Ce a găsit roverul Curiosity

O nouă descoperire spectaculoasă pe Marte. Ce a găsit roverul Curiosity
Publicat: 19/07/2014, 19:12
Actualizat: 29/07/2014, 21:58

O serie de imagini realizate recent de roverul Curiosity în craterul Gale de pe Marte au dezvăluit existența unui sol asemănător celui terestru, ce prezintă suprafețe fisurate, similare celor din Dry Valleys din Antarctica și din deșertul Atacama din Chile.

Analiza chimică a acelui sol marțian indică o structură similară solurilor de pe Terra în care trăiesc microbi, iar această descoperire l-a determinat pe geologul Gregory Retallack de la Universitatea Oregon să afirme că „există o posibilitate reală ca viața (microbiană) să existe pe Marte”.

Această descoperire vine în completarea seriei tot mai mari de dovezi care indică faptul că viața microbiană a existat în trecut pe planeta Marte.

Analiza realizată de cercetătorul american a fost publicată în ediția online a revistei Geology din această săptămână.

Gregory Retallack a studiat datele minerale și chimice publicate de cercetătorii de la NASA implicați în misiunea spațială Curiosity.

„Fotografiile au reprezentat primul indiciu, dar, apoi, toate datele au confirmat această ipoteză”, a precizat savantul american.

„Cheia pentru această descoperire a constat în uluitoarea capacitate de analiză chimică și minerală a roverului Curiosity, care deține un nivel de sofisticare mult mai ridicat în comparație cu generațiile precedente de vehicule spațiale”, a adăugat el.

„Noile date demonstrează o tendință clară de dezagregare chimică și de acumulare de argilă în defavoarea mineralului olivină, așa cum se petrece și în solurile de pe Terra. Reducerea fosforului din acele depozite este deosebit de tulburătoare, întrucât ea este atribuită pe Terra activității microbiene”.

Solurile străvechi, a precizat cercetătorul american, nu dovedesc cu certitudine faptul că Marte a întreținut în trecut forme de viață, însă ele completează seria tot mai mare de dovezi care indică faptul că „o planetă Marte mai umedă și mai caldă era mult mai locuibilă în trecut decât a fost în ultimii 3 miliarde de ani”.

Roverul Curiosity explorează în prezent o zonă topografică înaltă, ce conține straturi geologice mai tinere, în interiorul craterului Gale, în care solurile marține par mai puțin propice vieții.

Pentru a realiza o monitorizare amănunțită a solurilor mai vechi de pe Marte, capabile să întrețină viața microbiană, Gregory Retallack a spus că NASA va trebui să lanseze noi misiuni spațiale, care să exploreze și să analizeze mai multe terenuri marțiene argiloase.

Crăpăturile de la suprafața lui Marte sugerează existența unui sol tipic, alcătuit din bulgări. Cavitățile veziculare, sau acele găuri circulare, și concentrațiile de sulfați, reprezintă elemente caracteristice pentru solurile deșertice de pe Terra.

„Niciunul dintre aceste elemente nu a fost văzut în suprafețele «tinere» de pe Marte”, a precizat cercetătorul american.

Noile soluri descoperite pe Marte prezintă condiții mai bune de întreținere a vieții decât oricare alt tip de sol descoperit pe această planetă.

Vârsta lor, estimată la 3,7 miliarde de ani, le plasează într-o perioadă de tranziție a planetei roșii, care a făcut legătura de la „o planetă Marte cu un ciclu incipient al apei la planeta Marte acidă și aridă din zilele noastre”, a spus același geolog.

Cercetătorii sunt de părere că viața pe Terra a apărut și a început să se diversifice în urmă cu circa 3,5 miliarde de ani, însă anumiți oameni de știință consideră că dovezile care ar fi putut să ateste faptul că viața a început pe Terra mai devreme au fost distruse de mișcările plăcilor tectonice terestre, un fenomen geologic care nu se produce pe Marte.

Malcolm Walter, cercetător la Centrul australian pentru Astrobiologie, care nu a colaborat la acest studiu, a afirmat că descoperirea acestor soluri fosilizate în craterul marțian Gale crește considerabil posibilitatea referitoare la existența microbilor pe planeta Marte.

Totodată, Steven Benner, cercetător la Westheimer Institute of Science and Tehnology din statul american Florida, a declarat: „este mult mai probabil ca viața să fi apărut mai întâi în soluri ale unor planete precum Marte decât pe planete acoperite cu apă precum Terra”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×