SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală”

SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală
Publicat: 01/10/2014, 14:20
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

„Dacă vorbim de manualele noi, miercuri sau joi, avem termenul pentru contestații, respectăm procedura”, a spus ministrul, care a precizat că nu a luat nicio măsură pentru greșeala sesizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, despre care gândul a scris AICI. Reamintim că înainte de începerea anului școlar, editorii au făcut publice documentele din care reiese că, în termen de numai trei zile, soarta licitației manualelor digitale a fost schimbată din condei de către funcționarii de la Ministerul Educației.

Pe 1 august, un raport intern al specialiștilor de la comisia tehnică de evaluare a manualelor arăta că niciuna dintre editurile participante la licitație nu îndepliniseră condițiile cerute în caietul de sarcini. La trei zile după acest raport, pe 4 august, Ministerul Educației dă publicității rezultatele licitației, prin care arată că există totuși două grupuri de participanți are au câștigat: Siveco, împreună cu Editura Litera, și CD Pres.

„Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală”

„Eu nu vreau să intru într-un discurs contradictoriu cu CNSC. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor este o instanță de judecată, nu-mi convine decizia, și nu sunt de acord cu ea, dar este conform legii și nu o comentez. Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală. Este vorba de un principiu, pe care noi l-am impus, și anume acela de a avea un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Ce faci dacă în timpul evaluării ai un manual cu greșeli? Îl depunctezi. Aceasta este singura diferență între Ministerul Educației și CNSC, noi am considerat necesar să existe punctaj minim și pentru calitate și pentru preț, CNSC nu consideră acest lucru”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că de vină pentru situația creată sunt unii editori, „care în mod ilegal aruncă tot felul de acuzații că nu se respectă legea”.

Clasa pregătiroare e de vină

Cu toate acestea, Remus Pricopie nu a menționat niciun termen concret la care manualele digitale să fie pe masa elevilor de la clasa întâi și a doua. În schimb, ministrul a reluat povestea clasei pregătitoare, din cauza căreia s-a creat tot scandalul privind manualele digitale „În momentul în care schimbi un ciclu de studii, de exemplu prin introducerea clasei pregătitoare, ai nevoie, pentru a derula acel ciclu, de programe, manuale, mobilier. Din păcate, legea 1 a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară, chiar dacă se repetă cuvântul, dar așa stau lucrurile. Aduceți-vă aminte că, cel puțin în 2012, s-au făcut eforturi pentru ca acea clasă să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă să fie programele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus ministrul.

Editorii sunt de vină

În schimb, Remus Pricopie spune că cei de la Ministerul Educației au declanșat licitația pentru manualele noi din februarie 2013. „Atunci, unii dintre editori au început să arunce cu tot felul de acuze în stânga și în dreapta, că au fost edituri privilegiate, că au știut programa cu mult timp înainte, că nu este timpul necesar. Anul trecut s-a lucrat după manualele vechi, dar întrebați orice cadru didactic cât la sută s-au folosit de ele, pentru că literele se știau. Am amânat procesul cu un an, tocmai pentru a nu exista suspiciuni, și să aibă timpul necesar pentru a consulta programele și să facă noile manuale. După cum știți au fost contestate toate etapele licitației cu scopul precis de a bloca și anul acesta licitația manualelor”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul a precizat că prin noua metodologie, dacă după evaluarea unui manual se identifică o greșeală, atunci ministrul are dreptul să retragă acel manual. „Manualele au o valabilitate de 4 ani, iar apoi îl revezi conform cu programa. Până în 2013, când am introdus o programă nouă, manualele nu au mai fost schimbate. Interesele editorilor evident că sunt afectate, pentru că ordinea și disciplina nu le convine”, a spus Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul