Comisia Europeană lansează trei proceduri de infringement împotriva României

Comisia Europeană lansează trei proceduri de infringement împotriva României
Publicat: 16/10/2014, 15:46

Conform unui comunicat, Comisia Europeană a cerut României să-și pună toate normele naționale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranța căilor ferate, cererea vizând independența autorității de siguranță și a organismului de investigare.

Legislația ar fi trebuit să fie în vigoare încă din aprilie 2006. În februarie 2013, Comisia a declanșat o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva României în legătură cu această chestiune, iar joi CE a decis trimiterea unui infringement (aviz motivat – a doua etapă a acțiunii UE în constatarea neîndeplinirii obligațiilor).

Comisia precizează că România are la dispoziție două luni pentru a răspunde. „Dacă România nu reacționează în mod satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în privința acestei chestiuni”, se mai arată în comunicat.

Directiva 49 din 2004 vizează dezvoltarea unei abordări comune privind siguranța căilor ferate, astfel încât toate rețelele feroviare comunitare să demonstreze în mod constant niveluri înalte de siguranță, iar cetățenii europeni să călătorească în siguranță pe aceste rețele. Stabilirea unor cerințe de siguranță privind sistemul feroviar include gestionarea în condiții de siguranță a infrastructurii și a funcționării traficului, rolurile și responsabilitățile întreprinderilor feroviare și ale administratorilor de infrastructură, precum și interacțiunea acestora. În plus, trebuie să se asigure un cadru comun de reglementare în domeniul siguranței, reglementarea, gestionarea și controlul siguranței și investigarea independentă a accidentelor.

O altă procedură de infringement se referă la tratamentul discriminatoriu aplicat de autoritățile de la București în ceea ce privește impozitarea entităților juridice străine.

Comisia cere României să-și modifice normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi, deoarece acestea restricționează prestarea liberă de servicii și libera circulație a capitalurilor pe piața unică a UE. În prezent, entitățile juridice rezidente își pot deduce cheltuielile indirecte legate de generarea de venituri din dobânzi. Rezultatul este că se impozitează doar veniturile lor nete, precizează CE. Dar entitățile juridice stabilite într-un alt stat membru UE și fără un sediu permanent în România nu pot beneficia de această deducere, fiind impozitate „mai împovărător pe baza veniturilor brute din dobânzi obținute direct din România”.

Comisia nu consideră că există „o justificare valabilă” pentru acest tratament diferit în ceea ce privește impozitarea și consideră că acesta este discriminatoriu și restricționează libera circulație a serviciilor și anunță România că are la dispoziție două luni să-și modifice normele pentru a le pune în conformitate cu legislația UE, în caz contrar putând sesiza Curtea de Justiție a UE.

Totodată, CE solicită „insistent” României, Lituaniei, Portugaliei și Sloveniei să notifice implementarea deplină a Directivei privind administratorii de fonduri de investiții alternative (2011/61/UE). Această directivă prevede norme de reglementare și de supraveghere pentru administratorii de scheme de investiții alternative adresate investitorilor profesioniști. Potrivit CE, obiectivul standardelor europene armonizate pentru administratorii de fonduri de investiții alternative (AFIA) este sporirea transparenței activităților AFIA și a fondurilor pe care le gestionează aceștia, în beneficiul investitorilor și al autorităților publice.

Până în prezent, aceste patru state nu au transpus pe deplin această directivă în legislația națională, în pofida obligației de a face acest lucru până la 22 iulie 2013, și au două luni la dispoziție pentru a face acest lucru, în urma infringementului lansat joi de Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×