Aliații din Guvernul lui Robert Fico, detalii despre starea de sănătate și tentativa de asasinat: „Este grav rănit. E o motivație politică clară”

Publicat: 16/05/2024, 00:26
Actualizat: 16/05/2024, 00:40

După ce premierul slovac Robert Fico a fost victima unei tentative de asasinat, în urma căreia a fost împușcat în abdomen, ministrul Apărării, ministrul de Interne și ministrul Sănătății au oferit informații despre starea oficialului, în cadrul unei conferințe de presă la spitalul, unde acesta a fost operat de urgență.

Premierul Slovaciei Robert Fico a fost transportat la spital, în stare critică, după o tentativă de asasinat în care a fost împușcat în abdomen. Oficialul a fost supus unei intervenții complexe ce a durat mai mult de trei ore.

Cât timp a durat intervenția, oficiali din cadrul guvernului au oferit informații despre starea de sănătate a lui Robert Fico și atentatul căruia i-a căzut victimă.

„A fost o zi extrem de tragică, premierul se luptă pentru viața lui, în momentul de față. Mi-e foarte greu să găsesc cuvintele în situația de față, pentru că Republica Slovacă că nu s-a confruntat niciodată, până acum, cu o astfel de situație și eu pot doar să vă rog pe toți să oprim acest val de ură. Vreau să mulțumesc tuturor salvatorilor, medicilor din spital, tuturor asistenților care, în momentul de față, luptă pentru viața lui Robert Fico. Operația este în curs de desfășurare și din informațiile pe care le avem a suferit un traumatism foarte grav, este grav rănit și starea lui este destul de critică.

Noi toți ne rugăm, ca premierul nostru să fie salvat de medicii noștri. Toată lumea își pune speranța în mâinile personalului medical. Este în operație de mai mult de 3 și jumătate. Operația este complexă și orice detalii referitoare la starea lui de sănătate vor fi furnizate ulterior, pentru că, momentan, starea lui este destul de de severă.”, a precizat ministrul Apărării.

Ministrul de Interne a declarat că tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico este cercetat în detaliu, adăugând că un astfel de incident este un atentat la adresa democrației. Ministrul a mai adresat un mesaj forte important tuturor cetățenilor de a nu răspândi ura pe rețelele de socializare, atentatul fiind motivat politic.

„Doamnelor și domnilor, pot să confirm că ziua de astăzi, în istoria de 31 de ani Republicii este cea mai tristă pentru democrația slovacă, pentru că atentat asupra primului ministru este un atentat asupra democrației în sine. Criminalul a tras cinci focuri de armă și primul ministru este în stare critică.

Vom face tot ce este posibil ca acest act să fie să fie anchetat în detaliu, ceea ce facem și în momentul de față. Din primele informații pe care le avem, vorbim despre o motivație politică clară, pentru că este un atentat, ce are loc imediat după alegerile prezidențiale. Vreau să solicit celor de aici, vreau să solicit politicienilor să nu dispersăm ura. Vreau să solicit tuturor oamenilor care pe rețelele sociale au dispersat acest val și vrem să vă asigurăm că acest act nu va rămâne nepedepsit. Vreau să fac apel la toți cetățenii, răspunsul la ură, nu poate fi ura., a declarat ministrul de Interne.

Ministrul Sănătății a ținut o conferință de presă la spitalul, unde premierul Robert Fico a fost operat, și și-a exprimat mulțumirea față de tot personalul medical implicat în salvarea oficialului.

„Condamn acest atac asupra democrației Republicii slovace. De aceea vreau să spun, că începând din primele secunde de când s-a petrecut atentatul, am fost în contact cu toți salvatorii. Vorbesc de medici, de medicii din spitalul, cei din centrele de operare, prin intermediul centrului de asistență aeriană. La 15. 50 elicopterul aterizat și a fost încredințat în mâinile competente ale personalului din spital. Vreau să mulțumesc tuturor care până acum luptă pentru viața primului ministru, pentru că, așa cum au spus și colegii mei, starea de sănătate este foarte critică, este încă în operație, sunt convinsă că totul va fi, că totul va fi bine., a declarat ministrul Sănătății.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
×