Cât la sută din greutatea copilului trebuie să aibă ghiozdanul ideal

Cât la sută din greutatea copilului trebuie să aibă ghiozdanul ideal
Publicat: 17/10/2014, 18:25
Actualizat: 12/01/2020, 15:42

„Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărți și exerciții care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului”, spune dr. Emil Mareș.

Potrivit medicului, numărul copiilor care suferă de scolioză și cifoză este tot mai mare, iar secțiile de ortopedie sunt asaltate de părinți cu copii care se plâng de dureri de spate. „Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. (…) O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviații ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate”, mai spune medicul ortoped.

Specialiștii spun că primele semne la care trebuie să fie atenți părinții sunt durerile de spate, dar și creșterile rapide în înălțime ori stările de apatie și anemie ale copiilor.

Dr. Mareș avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani și trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecțiunile coloanei evoluează și, în maximum doi ani, deviațiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoașă. „O parte dintre copii au deformații de coloană vertebrală din naștere. La alții, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziția incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecțiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareș.

Din păcate, există și foarte multe cazuri în care aceste deficiențe sunt prea târziu depistate și nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

„Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura și are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză și cifoză. Alte activități fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar și plimbările în aer liber, care relaxează mușchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, sunt interzise fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mișcări și răsuciri bruște și solicită partea de jos a coloanei”, a mai spus ortopedul.

Cele mai bune ghiozdane sunt, potrivit dr. Mareș, cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. „Acest tip de genți de școală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălțimea copilului. În nici un caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umă. De asemenea, trebuie avut grijă ca înălțimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor. Dacă micuțul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulația sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecința: plămânii și organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respirația și circulația vor fi îngreunate. În plus, când își face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5-10 minute, pentru a se dezmorți. În acest timp, el poate face câteva mișcări de gimnastică și de întindere”, a adăugat dr. Mareș, specialist în ortopedie la clinica Bio Ortoclinic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
O NOUĂ TAXĂ în România. Românii vor scoate mai MULȚI BANI din buzunar
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului care ar putea susține viața
×