Cât la sută din greutatea copilului trebuie să aibă ghiozdanul ideal

Cât la sută din greutatea copilului trebuie să aibă ghiozdanul ideal
Publicat: 17/10/2014, 18:25
Actualizat: 12/01/2020, 15:42

„Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărți și exerciții care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului”, spune dr. Emil Mareș.

Potrivit medicului, numărul copiilor care suferă de scolioză și cifoză este tot mai mare, iar secțiile de ortopedie sunt asaltate de părinți cu copii care se plâng de dureri de spate. „Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. (…) O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviații ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate”, mai spune medicul ortoped.

Specialiștii spun că primele semne la care trebuie să fie atenți părinții sunt durerile de spate, dar și creșterile rapide în înălțime ori stările de apatie și anemie ale copiilor.

Dr. Mareș avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani și trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecțiunile coloanei evoluează și, în maximum doi ani, deviațiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoașă. „O parte dintre copii au deformații de coloană vertebrală din naștere. La alții, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziția incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecțiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareș.

Din păcate, există și foarte multe cazuri în care aceste deficiențe sunt prea târziu depistate și nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

„Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura și are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză și cifoză. Alte activități fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar și plimbările în aer liber, care relaxează mușchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, sunt interzise fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mișcări și răsuciri bruște și solicită partea de jos a coloanei”, a mai spus ortopedul.

Cele mai bune ghiozdane sunt, potrivit dr. Mareș, cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. „Acest tip de genți de școală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălțimea copilului. În nici un caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umă. De asemenea, trebuie avut grijă ca înălțimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor. Dacă micuțul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulația sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecința: plămânii și organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respirația și circulația vor fi îngreunate. În plus, când își face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5-10 minute, pentru a se dezmorți. În acest timp, el poate face câteva mișcări de gimnastică și de întindere”, a adăugat dr. Mareș, specialist în ortopedie la clinica Bio Ortoclinic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!