Viața de coșmar din închisorile siriene. „Am citit „1984”. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”

Viața de coșmar din închisorile siriene. Am citit 1984. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria
Publicat: 12/12/2014, 16:52

Cu fața obosită, Mohsen, un nume fals, prezintă în detaliu abuzurile și umilințele suferite de la revenirea din Turcia. „De fiecare dată când eram transferați dintr-un centru într-altul, aveam dreptul la o «petrecere de bunvenit» – gărzile ne băteau cu brutalitate cu bastoane”, relatează el.

Mohsen susține că a fost „spânzurat” de încheieturile mâinilor de tavan, abia atingând podeaua cu picioarele. Uneori gărzile îi strecurau sub haine gândaci, după care-l stropeau cu insecticid.

Tortura era, de asemenea, psihologică. „O insultau pe soția mea. Îmi spuneau că vor merge acasă să o violeze”, afirmă sirianul.

De la începutul războiului, în martie 2011, aproximativ 200.000 de persoane au fost încarcerate în Siria, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Dintre ele, 12.000 au murit în detenție.

Majoritatea deținuților trec mai întâi prin centrele serviciilor de informații, unde sunt privați de apă, alimente sau medicamente. În momentul arestării, Mohsen cântărea 100 de kilograme, iar la eliberare avea 50 de kilograme.

„Pentru noi, voi nu însemnați nimic”, i-a spus unul dintre torționari lui Mohammad Samaan – un pseudonim – arestat și închis de două ori. „Torturăm oamenii pentru că suntem sadici. Ne place”, i-a spus el.

„M-a electrocutat și mi-a spus să scriu tot ce știu. A făcut totul să mă forțeze să cedez”, declară acest activist pacifist, în vârstă de 33 de ani, originar din Damasc.

„Am supraviețuit unui coțmar. Nimic (…) nu m-ar fi pregătit pentru oroarea detenției”, povestește el, amintindu-și că a citit, cu puțin timp înainte de izbucnirea revoluției, „1984” de George Orwell, care descrie viața într-un regim totalitar. „Atunci când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”, spune el.

„Astăzi amintirile mă bântuie zilnic, atunci când mănânc, când dorm”, povestește el calm, fumând, la Beirut, unde s-a refugiat.

– Simulacru de proces

Asemenea majorității deținuților, Samaan și Masri au fost transferați, după ce au trecut prin sediile serviciilor de informații, în închisorile din Ardra și Seydneya, după un simulacru de proces.

Mohsen al-Masri, la rândul său militant pacifist, a fost judecat de un tribunal militar, iar Samaan, spune, de asemenea, că procesul său a fost o „farsă”. „Toți judecătorii din Siria nu fac altceva decât să urmeze ordinele forțelor de securitate”, explică el.

Opinia sa este împărtășită și de un cunoscut avocat sirian specializat în drepturile omului. „Regimul nu respectă propriile legi când este vorba despre deținuți”, a declarat el sub acoperirea anonimatului.

„În Siria există patru servicii de informații și fiecare este pregătit să facă orice pentru a arăta că este mai violent decât celelalte”, adaugă avocatul. „Doar la Damasc există între 30 sau 40 de centre de interogare ale serviciilor de securitate și un număr necunoscut de locuri secrete de detenție”. Numai deținuții din închisorile oficiale au dreptul la vizite.

În plus, numeroși deținuți au fost închiși ca „ostatici” și folosiți ca instrument de presiune asupra persoanei căutate, pentru ca aceasta să se predea.

Președintele Bashar al-Assad a amnistiat în iunie mii de persoane, însă doar câțiva prizonieri de conștiință au fost eliberați.

În opinia activistei pentru drepturile omului Sema Nassar, regimul refuză eliberarea activiștilor pacifiști care au jucat un rol esențial în declanșarea revoltelor, în martie 2011, de teama influenței pe care ar putea să o aibă odată eliberați din închisoare.

Conflictul sirian, care a început cu manifestații reprimate brutal de regimul al-Assad, a devenit între timp un război complex, în care luptă rebelii, grupări islamiste și armata. Conflictul s-a soldat cu 200.000 de morți.

Cei mai mulți dintre cei care au participat la revolta pașnică au murit în închisoare ori s-au refugiați în străinătate, declară mai mulți activiști.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară