Victor Ponta, la raport în Parlament. Cum a decurs prima „Oră a Prim-ministrului”

Victor Ponta, la raport în Parlament. Cum a decurs prima Oră a Prim-ministrului
Publicat: 02/02/2015, 21:30

Prima Oră a Prim-ministrului a început cu 13 minute întârziere. Venit în fața Parlamentului, Victor Ponta a enumerat toate „reușitele” Guvernului și ce ar trebui făcut în perioada următoare, în special în economie, sănătate, educație și piața muncii. Astfel, premierul a precizat că, în primul rând, își dorește o colaborare mai bună între Parlament și Guvern, iar numărul de ordonanțe de urgență să scadă.

Printre altele, Victor Ponta a explicat că economia este pe creștere, datorită măsurilor luate de cabinetul pe care îl conduce și că numărul locurilor de muncă a crescut.

Pentru 2016, premierul are în plan modificarea Codului Fiscal și Codului de procedură fiscală, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Tot atunci, ar trebui să se legifereze și scăderea Taxei pe Valoare Adăugată, „la un nivel apropiat de momentul 2010”.

Mai mult, Victor Ponta a promis că se vor implementa măsuri astfel încât taxele și impozitele să poată fi plătite cu cardul și online. Legea insolvenței persoanelor fizice este și ea o prioritate a Guvernului, astfel încât să existe „o protecție în fața crizelor financiare, un cadru echilibrat legislativ”.

În ce privește „pomenile electorale”, premierul a spus că respinge acest termen, dar că măsuri pentru ajutarea anumitor categorii sociale trebuie luate și în 2015, tocmai pentru că nu este an electoral și pentru ” a avea o societatea mai omenoasă”.

În domeniul sănătății, prim-ministrul a lăudat cardurile de sănătate, spunând că este un mijloc prin care se vor opri fraudele și se va asigura transparența sistemului.

În plus, Victor Ponta a mai vorbit și despre necesitatea modificării legii achizițiilor publice, în sensul în care pachetul legislativ să fie aliniat la directiva europeană.

Premierul nu a uitat nici de Masterplanul pentru Transporturi, el recomandându-le tuturor parlamentarilor, indiferent de județul în care au fost aleși, să consulte schema noilor drumuri pentru a observa că sunt incluse autostrăzile și drumurile expres promise.

Contraatacul opoziției

Cel care ar fi trebuit să critice cel mai mult activitatea Guvernului a fost liderul deputaților PNL, Ludovic Orban. În cele șapte minute avute la dispoziție, Orban subliniat faptul că, în total, în cei trei ani de guvernare PSD, au fost adoptate 294 de ordonanțe de urgență. ” Îmi pare rău, domnule prim-ministru, mi se are un număr uriaș. Să emiți 294 de oug, dintre care peste 75% au încălcat legea privind transparența în dezbaterea publică și într-un timp și între un număr de persoane extrem de scurt”, a spus el.

Referitor la Masterplanul pe Transporturi, liderul PNL a subliniat că „nu este suficient să desenezi pe niște hârtii”.

„Suntem în întârziere cu cel puțin un an de zile cu Masterplanul pentru transporturi. Se datorează dvs pentru că ați făcut diverse experimente. Masterplanul nu înseamnă să desenezi câteva hărtii, ci o etapizarea a lucrărilor publice, o prezentare a surselor de finanțate, nu să le desenăm frumos pe hârtie”, a adăugat Orban.

Ceilalți lideri ai grupurilor parlamentare au lăudat introducerea „Orei Primului-ministru”, după modelul european. Cu toate acestea, ei doar și-au exprimat doar ce legi și-ar dori să modifice în noua sesiune parlamentare.

Astfel, din partea UDMR, Lazlo Borbely a vorbit despre necesitatea adoptării legii descentralizării, dar și ca guvernul să găsească o soluție pentru rezolvarea crizei francilor elvețieni.

La rândul lui, liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a reamintit de proiectul de revizuire a Constituției, care a eșuat, dar care ar trebui reluat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ