VIZITĂ ISTORICĂ: Xi Jinping a sosit la Paris pentru a discuta cu Emmanuel Macron. Viitorul păcii mondiale este în joc

VIZITĂ ISTORICĂ: Xi Jinping a sosit la Paris pentru a discuta cu Emmanuel Macron. Viitorul păcii mondiale este în joc
Xi Jinping - vizită de două zile în Franța. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 05/05/2024, 21:32
Actualizat: 05/05/2024, 22:22

Președintele chinez Xi Jinping al Republicii Populare Chineze a sosit duminică în Franța, într-o vizită de stat. Dictatorul a fost întâmpinat de președintele Republicii Franceze,  Emmanuel Macron.

Cei doi lideri vor discuta subiecte dificile „în spatele ușilor închise”, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Europa și China.

La aeroportul din Paris, premierul francez Gabriel Attal îi întâmpină pe dictatorul chinez Xi Jinping și pe soția sa Peng Liyuan. Sursa Foto: Profimedia
La aeroportul din Paris, premierul francez Gabriel Attal îi întâmpină pe dictatorul chinez Xi Jinping și pe soția sa Peng Liyuan. Sursa Foto: Profimedia

Xi Jinping, în prima vizită în Europa din acest deceniu

Xi Jinping și prima sa doamnă, Peng Liyuan, au fost întâmpinați la aeroport de Gabriel Attal, premierul Franței. Vizita liderului chinez la Paris va dura două zile. Principalele teme de discuție dintre Xi și Macron ar putea fi disputele comerciale și riscurile escaladării războiului din Ucraina, a declarat Yena Lee pentru France24.

Vizita lui Xi Jinping în Franța are loc în timp ce relațiile dintre Europa, Rusia și China intră într-o nouă eră, una mult mai conflictuală”, adaugă el.

Ultima vizită a dictatorului chinez în Europa a fost în 2019, înainte de începerea pandemiei. Anul trecut, în noiembrie, liderul chinez a fost în vizită în SUA pentru a discuta cu președintele Joe Biden în privința relațiilor comerciale și disputelor teritoriale din Pacific.

Vizita liderului chinez, motiv de „discordie europeană”

Potrivit Reuters, liderul chinez are planificate călătorii în Serbia și în Ungaria. Faptul că nu vizitează nicio altă țară membră în afară de Franța și Ungaria presupune o divizare majoră a Uniunii Europene. Germania, condusă de guvernul cancelarului Olaf Scholz, cu toate că menține relațiile de prietenie cu regimul chinez, există o competiție dură la producția industrială.

Industria vehiculelor electrice și cele ale energiei verzi din China se lovesc cu tarifele pentru subvențiile uriașe. Blocul european acuză că producătorii chinezi beneficiază de un avantaj nedrept.  Lin Jian, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, a declarat că vizita lui Xi va „aduce stabilitate în dezvoltarea relațiilor China-Europa și  noi contribuții la pacea mondială”.

Scopul lui Xi ar fi neutralizarea agendei de securitate economică a UE. Inclusiv amenințările cu creșterea tarifelor,  declarat Mathieu Duchatel de la Institutul Montaigne.  Pe de altă parte, Macron dorește o poziție mai agresivă a UE cu privire la subvenții și a avertizat că blocul riscă să rămână în urmă dacă nu permite derogări de la propriile reguli de concurență în fața „subvențiilor” din partea Chinei și SUA.

Liderul chinez se întâlnește cu „proscrișii Europei”

Liderul chinez se va întâlni cu Viktor Orban, premierul Ungariei, criticat în mod repetat de Bruxelles pentru că menține relații comerciale cu Kremlinul acuzat pentru violarea dreptului internațional și crime împotriva umanității de la invadarea Ucrainei la scară largă.
Xi Jinping se va întâlni în Serbia cu președintele sârb Aleksandar Vucic  care se declară onorat pentru  încheierea acordului de liber schimb între cele două țări. Acordul a fost semnat în octombrie anul trecut și va intra în vigoare la 1 iulie.
Analiștii chinezi au spus că Xi și-a programat special vizita la Belgrad chiar la data când are loc aniversarea a 20 de ani de la bombardarea de către NATO a ambasadei chineze. China a învinovățit SUA și NATO pentru escaladarea războiului din Ucraina prin furnizarea de arme Kievului.

Citește și: Biden a discutat cu Xi Jinping despre starea relațiilor SUA-China și despre tensiunile geopolitice /Liderul chinez vrea evitarea ”confruntărilor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Paul McCartney este primul muzician britanic miliardar
×