Banca HSBC, investigată în SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări, în cazul de evaziune fiscală

Banca HSBC, investigată în SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări, în cazul de evaziune fiscală
Publicat: 10/02/2015, 17:59

Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC, a doua mare bancă din lume, a ajutat clienți americani să nu își plătească taxele, în urma informațiilor din presă potrivit cărora banca a ajutat clienți bogați să ascundă active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritățile americane investighează și dacă HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni că Departamentul de Justiție ar purtea redeschide în acest context un acord convenit de procuratură cu această bancă, în 2012.

Acordul a făcut parte dintr-o înțelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzații penale, după ce s-a descoperit că banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniți din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

„Este foarte posibil ca acordul să fie redeschis din cauza activităților băncii, fie în cazul evaziunii fiscale fie în cel al manipulării cursului valutar”, a declarat oficialul din procuratura americană.

În Marea Britanie, Parlamentul urmează să deschidă o anchetă referitoare la practicile HSBC în Elveția.

Acțiunile HSBC sunt în declin cu 2%, după ce luni au închis în scădere cu 1,6%.

Un purtător de cuvânt al HSBC a refuzat să comenteze, marți.

HSBC Private Bank, filiala elevețiană a băncii britanice HSBC, a obținut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizații criminale, traficanți de arme și diamante, lista deponenților incluzând și familii regale și miliardari influenți. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvețiană a ajutat peste 100.000 de indivizi și companii din 200 de țări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenților.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienți ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituția în 2008. Statul elvețian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial și încălcarea legislației privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienți ai HSBC Elveția, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetățenie sau pașaport românesc.

În funcție de suma totală depozitată de clienți în conturile HSBC din Elveția în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 țări, valoarea conturilor românilor pe care instituția bancară le-ar fi ținut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

„Recunoaștem și suntem răspunzători de deficiențele din trecut, legate de respectarea regulilor și deficiențele de control”, a precizat banca în urma dezvăluirilor.

HSBC a explicat că divizia din Elveția nu a fost integrată complet în HSBC după preluarea acesteia, în 1999, ceea ce a permis persistența unor standarde „mult prea scăzute”.

Informațiile au declanșat o dezbatere politică în Marea Britanie, înaintea alegerilor parlamentare din luna mai. Margaret Hodge, lider marcant al Partidului Laburist aflat în opoziție, a spus că autoritățile fiscale au făcut prea puține eforturi pentru colectarea taxelor.

Recunoașterea deficiențelor de către HSBC l-a readus în centrul atenției pe Stephen Green, președinte executiv al băncii în perioada 2006-2010. Green a devenit ulterior membru al Parlamentului și a fost ministru al Comerțului și Investițiilor între 2011-2013.

HSBC colaborează cu autoritățile care investighează problemele fiscale. Autoritățile din Franța, Belgia și Argentina au anunțat la rândul lor că investighează informațiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Maghiarii au pus pe jar toată Transilvania. Este scandal total în politică: Este o creatură...
Cele mai frumoase femei. O zodie le întrece pe toate
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
În urmă cu 43 de ani, românul Dumitru Prunariu ajungea în spaţiu
×