Cazanciuc către procurori: „Legea vă permite să vindeți la momentul sechestrării, banii fiind depuși într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primește banii înapoi”

Cazanciuc către procurori: Legea vă permite să vindeți la momentul sechestrării, banii fiind depuși într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primește banii înapoi
Publicat: 11/03/2015, 08:51

Bunurile confiscate în faza de urmărire penală pot fi valorificate anticipat, iar dacă, în urma deciziei instanței, se dovedește că persoanele judecate sunt nevinovate, acestea primesc banii proveniți din valorificarea bunurilor, a declarat, marți, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Prezent la bilanțul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ministrul Robert Cazanciuc le-a transmis procurorilor că zona de interes pentru perioada următoare trebuie să fie recuperarea prejudiciilor produse prin comiterea de infracțiuni.

Ministrul a menționat că, în momentul de față, în România există o bază legislativă, iar procurorii au la dispoziție și instrumentele prin care să impună nu numai sancționarea penală a persoanei vinovate, ci și recuperarea prejudiciilor.

„E nevoie de timp pentru acomodarea sistemului, dar utilizarea instrumentelor moderne puse la dispoziția procurorilor trebuie să fie o practică uzuală”, a spus Cazanciuc.

Acesta a arătat că, încă din 2012, există cadrul normativ pentru valorificarea anticipată a bunurilor confiscate și că neutilizarea acestei proceduri va duce la pierderea unor sume importante de bani, mai ales că unele bunuri, între care și autoturismele, se ieftinesc odată cu trecerea timpului.

„Legea vă permite să vindeți chiar la momentul sechestrării, banii fiind depuși într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primește banii înapoi, dar statul nu mai cheltuiește sume importante cu depozitarea și deținerea acestor bunuri”, a spus Cazanciuc.

Noua agenție pentru recuperarea prejudiciilor va pune bazele unui registru unitar al tuturor bunurilor provenite din infracțiuni, registru în care vor fi colectate date de la Poliție, parchete, instanțe și ANAF.

Guvernul va crea o structură specială pentru valorificarea la nivel național a bunurilor confiscate în cadrul procedurilor judiciare penale, în încercarea de a crește gradul de valorificare a creanțelor provenite din infracțiuni la cel puțin 25 la sută, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scăzut. Noua structură va fi denumită „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” și va primi avizul Guvernului până la sfârșitul lunii martie, relevă un document consultat de MEDIAFAX.

Pentru înființarea noii structuri, autoritățile române iau în calcul să urmeze modelul francez, în condițiile în care în Franța există deja o instituție similară.

În prezent, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției, este structura cu atribuții în acest domeniu, dar rapoartele și evaluările internaționale din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăți în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF și monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata