SUA ar putea fi de acord ca Iranul să își păstreze centrifugele de la Fordo

SUA ar putea fi de acord ca Iranul să își păstreze centrifugele de la Fordo
Publicat: 27/03/2015, 08:03

Schimbul ar permite Iranului să aibă câteva sute de dispozitive la Fordo, deși iranienilor nu li s-ar permite să desfășoare o activitate care să poată conduce la o bombă atomică și instalația ar putea fi supusă inspecțiilor internaționale, potrivit oficialilor occidentali, familiari cu detaliile negocierilor în curs. În schimb, Iranului i s-ar fi cerut că își reducă numărul de centrifuge de la Natanz și să acccepte alte restricții legate de activitatea nucleară.

Oficiali care au vorbit sub acoperirea anonimatului pentru că nu erau autorizați să discute despre negocierile sensibile, în timp ce ultima rundă ar început între secretarul de Stat american John Kerry și ministrul iranian de Externe Mohammed Javad Zarif. Negociatorii ar urma să se întâlnească la sfârșitul lui martie pentru a ajunge la un acord care să garanteze retragerea sancțiunilor occidentale împotriva Iranului. Data limită pentru ajungerea la un acord final este 30 iunie.

Un oficial american a refuzat să comenteze propunerile specifice, dar a declarat că scopul de la începutul negocierilor a fost „ca Fordo să se convertească astfel încât să nu mai fie folosită la îmbogățirea uraniului”.

Oficialii au subliniat că un potențial compromis privind Fordo este doar una dintre cele câteva opțiuni aflate pe agenda discuțiilor. Toate opțiunile sunt concepute astfel încât Iranul să fie ținut cel puțin un an departe de producerea unei arme atomice pe durata acordului, care ar urma să dueze cel puțin zece ani. Secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, s-a alăturat ultimelor runde de negocieri, atunci când acestea au devenit mai tehnice.

Experții susțin că un compromis în privința Fordo poate fi încă foarte problematic. Ei au subliniat că acesta va permite Iranului să își păstreze tehnologia intactă, care ar putea fi reorientată rapid către îmbogățirea de uraniu la o instalație sensibilă pe care americanii și aliații lor au vrut inițial să o lasă fără toate centrifugele.

Iar accesul inspectorilor și verificarea este elementul cheie. Iranul a rezistat „inspecțiilor inopinate” în trecut. Chiar dacă negocierile nucleare au progresat, Iranul trebuie să răspundă întrebărilor legate de posibila sa activitate militară nucleară. Faptul că problema privind o astfel de activitate, cunoscută ca Posibila Dimensiune Militară (PMD), rămâne nerezolvată este o îngrijorare importantă pentru agenția ONU de supraveghere a activității nucleare.

În plus, la Fordo există o îngrijorare tot mai mare pentru că este săpată adânc în munte și greu accesibilă, ceea ce o face rezistentă și posibil imună la un atac aerian. Un astfel de atac este o opțiune pe care nici Israelul, nici Statele Unite nu au exclus-o în cazul eșuării negocierilor.

Și în timp ce sunt prea puține pentru a fi folosite la proliferare, chiar câteva sute de centrifuge în plus la Fordo ar fi o îngrijorare în ceea ce privește numărul total.

Robert Menendez, democrat din Comisia senatorială pentru Relații Externe, a declarat că un astfel de compromis ar demonstra că Statele Unite negociază „orice acord de dragul acordului”.

„O cantitate nemeritată de încredere este pusă într-un partener de negocieri care a petrecut decenii dezamăgind comunitatea internațională”, refuzându-le accesul inspectorilor și destabilizând activ regiunea, a declarat el.

În timp ce negocierile sunt în desfășurare, numărul centrifugelor a crescut la peste 6.000.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×