Decizie definitivă în cazul femeii care voia să înlocuiască 2 hectare din Parcul Tineretului cu un ansamblu rezidențial

Decizie definitivă în cazul femeii care voia să înlocuiască 2 hectare din Parcul Tineretului cu un ansamblu rezidențial
Publicat: 27/03/2015, 22:22

Curtea de Apel București a respins joi cererea Marioarei Micșunescu de obligare a Primăriei Capitalei să emită avizul de defrișare pentru terenul său din Parcul Lumea Copiilor, parte a Parcului Tineretului. Decizia curții este definitivă.

Micșunescu a intentat în 2013 această acțiune împotriva Primăriei Capitalei, care a refuzat emiterea avizului de defrișare, solicitat de proprietară pentru a construi un ansamblu rezidențial din șase imobile, cu două etaje și mansardă, pe terenul de două hectare din parc pe care erau plantați peste 500 de copaci.

Asociația „Salvați Bucurestiul”, Fundația Eco-Civică și o asociație de proprietari din zonă au intervenit în favoarea Primăriei Capitalei.

Chiar în absența avizului de defrișare, pe terenul în cauză au fost tăiați peste 200 de copaci, potrivit Asociației „Salvați Bucurestiul”.

Constructorul ansamblului a fost sancționat cu amenzi „modice” de Primaria Sectorului 4 și cu amenzi de 40.000 lei și 100.000 lei de Garda de Mediu, mai arată ONG-ul, precizând că Parchetul a fost sesizat încă din toamna anului 2014 în legătură cu defrișările ilegale și cu faptul că a existat o hotărâre a instanței pentru oprirea acestora, dar organele de urmărire penală încă nu s-au pronunțat.

Actualul proprietar al terenului, Ion Chiriță, declara, în luna mai, pentru MEDIAFAX, că a achiziționat terenul de la Marioara Micșunescu în urmă cu mai multe luni, pentru a dezvolta proiectul imobilar.

„Știu că locuitorii din zonă sunt supărați de proiectul pe care îl dezvoltăm în zonă, însă noi ne facem treaba, după ce am obținut în instanță autorizația de construire”, a declarat Ion Chiriță, administratorul firmei Construcții Locuințe Noi CHI SRL.

La jumătatea lunii octombrie 2012, Primăria Sectorului 4 a fost obligată, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, să îi elibereze Marioarei Micșunescu autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial, pe terenul pe care erau plantați peste 500 de copaci.

Primăria Sectorului 4 arăta atunci că Micșunescu a solicitat eliberarea autorizației de construire pentru ansamblul rezidențial conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) strada Pridvorului nr. 28, atacat în instanță de mai multe persoane fizice și asociații de proprietari.

Micșunescu arăta, într-o scrisoare trimisă în iunie 2009 Primăriei Sectorului 4, că va păstra o suprafață de 5.000 de metri pătrați ca spațiu verde, urmând să construiască, în conformitate cu parametri urbanistici aprobați, pe 45 la sută din restul spațiului rămas.

Mărioara Micșunescu, la origine proprietara unui teren de 20.107 metri pătrați în Parcul Tineretului, a dobândit terenul de două hectare după ce a încheiat, între 2003 și 2005, mai multe contracte de cumpărare a drepturilor litigioase cu persoane care revendicau aceste terenuri în baza Legii 18/ 1991.

Pentru că nu putea construi pe acest teren din Parcul Tineretului, ea a deschis o acțiune în instanță în care cerea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să facă un schimb între acest teren și un altul cu suprafață similară, tot în parc, în „zona destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate”.

Curtea de Apel București a hotărât, pe 11 iunie 2007, printr-o decizie definitivă și irevocabilă, să oblige CGMB să emită o hotărâre prin care să fie aprobat un schimb între terenul aflat în proprietatea Marioarei Micșunescu și un teren cu aceeași suprafață situat în zona menționată.

Însă, timp de aproape un an, Micșunescu nu a intrat în posesia acestui teren. Pe 16 mai 2008, Mărioara Micșunescu a dat în judecată 19 consilieri municipali care au lipsit de la votarea proiectului privind schimbul de terenuri, la o ședință a CGMB din aprilie, cerând instanței ca aceștia să plătească despăgubiri de un milion de lei și penalități de 20 la sută din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la aprobarea proiectului.

Pe 29 mai 2008, consilierii municipali au aprobat proiectul, astfel că Mărioara Micșunescu a devenit proprietara terenului, situat tot într-o zonă verde, ce permitea însă un regim de construire de locuințe tip P+2, conform PUZ-ului Parcul Tineretului aprobat de CGMB în anul 2005.

Această clasare a fost automat preluată și în certificatele de urbanism emise de Consiliul Local al Sectorului 4 în 2008, în vederea aprobării PUD-ului, și respectiv în 2010, prin care se solicită construcția ansamblului rezidențial S + P + 2E + M.

Astfel, cum nici în documentația de urbanism terenul nu era clasat ca spațiu verde și în niciunul din certificatele de urbanism nu a fost specificată existența vreunui spațiu verde amenajat, Agenția Regională pentru Protecția Mediului București a autorizat construcția ca pe oricare alta dintr-o zonă de locuit, prevăzându-se realizarea de spațiu verde pe 32 la sută din teren, similar cu toate cazurile de construcții rezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×