Ministerul Culturii organizează un concurs pentru conducerea Operei din Cluj

Ministerul Culturii organizează un concurs pentru conducerea Operei din Cluj
Publicat: 20/05/2015, 16:22

Ministerul Culturii va organiza, în luna iunie, un concurs de proiecte de management pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca, o instituție care s-a confruntat în ultimii ani cu probleme, inclusiv de natură juridică, în privința persoanelor desemnate la conducerea sa.

Cei interesați să preia conducerea Operei din Cluj trebuie să aibă cetățenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene și domiciliul în România, să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă (în domenii precum științe umaniste și arte, muzică, teatru și artele spectacolului), să aibă vechime în specialitatea studiilor de minimum 5 ani, să aibă experiență în management minimum 5 ani sau pregătire în management, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Persoanele interesate de această funcție trebuie să nu dețină o funcție de manager la o altă instituție publică de cultură din România și să nu-i fi încetat contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau contractul de management pentru motive imputabile în ultimii 4 ani.

Dosarele de concurs și proiectele de management pot fi depuse la sediul Ministerului Culturii, până pe 2 iunie, ora 16.00.

Concursul va include în mai multe etape: selecția dosarelor, analiza proiectelor de management și susținerea proiectelor de management în cadrul interviului.

Proiectele de management vor fi susținute în cadrul unor interviuri care se vor desfășura în perioada 17 – 19 iunie. În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua va fi anunțat rezultatul concursului.

În luna februarie, mai mulți angajați ai Operei din Cluj-Napoca au cerut Ministerului Culturii să revină asupra deciziei de numire a lui Florin Estefan în funcția de director interimar, susținând că acesta a fost dat afară de la examenul de doctorat pentru că ar fi copiat. De cealaltă parte, Estefan a spus că acuzațiile sunt „povești”.

Florin Estefan a fost numit în locul lui Marius Budoiu, care a demisionat din motive personale la sfârșitul anului trecut.

În noiembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat concursul pentru postul de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii în 2012, în urma unui proces care a durat doi ani, inițiat de un candidat care a reclamat trucarea concursului pentru funcție.

Ioan Vrăsmaș, care a candidat în noiembrie 2012 pentru funcția de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a dat în judecată, în ianuarie 2013, Ministerul Culturii, reclamând trucarea concursului pentru funcție și faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme, Victor Opaschi, și fostul șef al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său, Marius Budoiu, care a fost declarat câștigător.

Vrăsmaș obținuse la proba scrisă de proiecte cea mai mare notă, iar la proba orală nu a fost lăsat să își prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său, Marius Budoiu.

Ioan Vrăsmaș a deschis în februarie 2013 o acțiune în instanță împotriva Ministerului Culturii, procesul desfășurându-se la Curtea de Apel Cluj. Acesta a pierdut la instanța de fond, dar a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința de anulare a concursului fiind dată în noiembrie 2014. Aceeași sentință obliga Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director.

Ioan Vrăsmaș declara atunci că dreptatea a triumfat și că își va depune, din nou, candidatura pentru postul de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ