RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 212: Hamas atacă Israelul cu 10 rachete/ Netanyahu: „Dacă nu ne apărăm, nimeni nu ne va apăra”

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 212: Hamas atacă Israelul cu 10 rachete/ Netanyahu: „Dacă nu ne apărăm, nimeni nu ne va apăra”
RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 218. America nu suspendă livrarea de arme către Israel / Sursa foto; Mediafax Foto
Publicat: 05/05/2024, 17:52
Actualizat: 05/05/2024, 17:57
17:39

Comemorarea Holocaustului

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului din Israel, a declarat că „dacă națiunea evreiască nu se apără, nimeni altcineva nu o va apăra”.

„În această seară vom comemora milioanele de frați și surori care au fost uciși în Holocaust”, a spus Netanyahu .

„În teribilul Holocaust, au fost mari lideri în lume care au stat alături de poporul nostru, așa că prima lecție a Holocaustului este aceasta: dacă nu ne apărăm, nimeni nu ne va apăra. Și dacă trebuie să luptăm singuri, vom lupta singuri”, spune el.

„Prin urmare, ne vom apăra în toate felurile, îi vom birui pe dușmani și ne vom consolida apărarea – în Fâșia Gaza, la granița de nord, peste tot”.

17:36

Cel puțin 10 răniți în urma unui atac cu rachete trase din Rafah. Israel acuză Hamas

Hamas respinge armistițiul cu Israel și a comis un nou atac cu 10 de rachete în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, rezultând 10 răniți. Unii dintre ei sunt în stare gravă.

În ciuda presiunilor vesticilor care se opun, guvernul israelian anunță că operațiunea pentru cucerirea orașului Rafah va debuta în „viitorul apropiat”, potrivit Times of Israel.

Armata israeliană a dat publicității imagini cu atacul comis de Hamas, prezentat ca „un alt exemplu clar al exploatării sistematice pe care organizația teroristă o face asupra instalațiilor și spațiilor umanitare pentru a-și satisface nevoia de teroare, folosind în același timp populația civilă ca scut uman”.

11:12

Israelul raportează uciderea unui comandant al Jihadului Islamic în Gaza

Un lider al organizaţiei militante Jihad Islamic a fost ucis într-un atac aerian în sudul Fâşiei Gaza, informează duminică dpa, transmite Agerpres.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au spus că Aiman Zaarab era unul dintre comandanţii Brigăzii Jihad Islamic Rafah, adăugând că este responsabil pentru atacul organizaţiei asupra kibbutz-ului Sufa din sudul Israelului şi a unui post militar, care a avut loc în timpul atacurilor din 7 octombrie.

„Împreună cu Zaarab, au fost eliminaţi în timpul atacului alţi doi terorişti din Jihadul Islamic, care locuiau în apartamentul său operaţional”, a adăugat armata israeliană.

10:27

Nordul Fâşiei Gaza este afectat de o "veritabilă foamete", care progresează (PAM)

Nordul Fâşiei Gaza este afectat de o „veritabilă foamete”, care progresează către sudul teritoriului palestinian, a avertizat directoarea Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, transmite sâmbătă AFP.

„Foametea veritabilă este prezentă” în Gaza, în nordul teritoriului, şi se deplasează către sud, a declarat responsabila agenţiei ONU într-un interviu acordat canalului american NBC care va fi difuzat integral duminică, citată de Agerpres.

„Cerem în permanenţă o încetare a focului şi posibilitatea de a dispune de acces fără oprelişti” în Gaza pentru a livra ajutor umanitar, a subliniat în interviu McCain.

PAM – care a primit în 2020 Premiul Nobel pentru Pace – este una dintre numeroasele agenţii şi organizaţii umanitare care încearcă să faciliteze accesul ajutorului alimentar în Gaza.

Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat că situaţia alimentară din teritoriul palestinian s-a îmbunătăţit uşor, dar se menţine riscul de foamete.

Ajutorul internaţional, strict controlat de Israel, soseşte în cantităţi relativ infime, în principal pe la punctul de trecere de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, şi rămâne insuficient raportat la necesităţile uriaşe ale celor 2,4 milioane de locuitori.

09:41

Un oficial Hamas spune că organizaţia sa nu va accepta niciun acord care să nu includă încheierea războiului

Un oficial Hamas a repetat sâmbătă pentru AFP că mişcarea palestiniană, care negociază în prezent un armistiţiu în Fâşia Gaza la Cairo, nu va accepta „sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului”, transmite AFP.

„Informaţiile noastre confirmă că Netanyahu încetineşte personal un acord din calcule personale”, a mai afirmat acest oficial, care a solicitat să îşi păstreze anonimatul, în legătură cu premierului israelian, pe care Hamas îl acuzase anterior că şi-a înmulţi declaraţiile menite „în mod clar să ducă la eşuarea unui acord”.

Netanyahu îşi reiterează în mod repetat hotărârea de a efectua o ofensivă majoră asupra Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas şi exclude oprirea războiului, care durează de şapte luni, înainte de a distruge mişcarea islamistă, conform Agerpres.

Mediatorii – Egipt, Qatar, Statele Unite – au încercat de luni de zile să obţină un armistiţiu între Israel şi Hamas, care ar trebui să includă în special o pauză în ofensiva israeliană şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul celei a ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie în sudul Israelului.

RĂZBOI Israel-Hamas. Mii de manifestanţi la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv în favoarea unei soluţii negociate pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de gruparea militantă islamistă Hamas, informează dpa.

Au fost exprimate, de asemenea, critici puternice la adresa prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu şi solicitări pentru organizarea de alegeri.

Protestatarii purtau bannere şi pancarte pe care scria „Negociază acum, demisionează mai târziu”.

Tatăl unuia dintre ostaticii israelieni a criticat faptul că supravieţuirea guvernului pare să fie mai importantă decât ostaticii. El a cerut guvernului să fie de acord cu o încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor, conform Agerpres.

Televiziunea israeliană Kan, citând un reprezentant al guvernului, a raportat că Israelul nu trimite deocamdată o echipă la negocierile la Cairo. Israelul va trimite o delegaţie în Egipt doar după ce Hamas răspunde la propunerea de acord, potrivit ştirii.

„Netanyahu încearcă din nou să torpileze singura şansă pe care o avem de a salva ostaticii”, se arată într-o declaraţie a rudelor ostaticilor.

O ofensivă israeliană în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza ar fi o „condamnare la moarte” pentru ostatici, a subliniat fratele unui bărbat deţinut în Gaza.

Netanyahu nu poate rămâne prim-ministru „cu sângele a 132 de ostatici pe mâini”.

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a spus că guvernul ar trebui să trimită o echipă de negocieri la Cairo chiar în noaptea aceea „şi să îi spună să nu se întoarcă fără un acord”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se CONFISCĂ tot. E ilegal oriunde în România. Anunțul venit azi, 18 mai
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×