Prețul unei case din Marea Britanie, „săltat” de opera unui artist al străzii

Prețul unei case din Marea Britanie, „săltat de opera unui artist al străzii
Publicat: 09/01/2016, 13:52

Pictura celebrului artist britanic a devenit o țintă a hoților și un motiv de dispută între mai mule persoane încă de când a fost realizată pe fațada acelei case, în anul 2014. Clădirea a fost vandalizată cu vopsea albă și cu spray-uri pentru graffiti în nuanțe roșii și argintii.

Site-ul agenției imobiliare Peter Ball & Co. descrie această ofertă drept „o oportunitate rară de a cumpăra o clădire victoriană, listată cu gradul II în patrimoniul cultural al Angliei, cu trei dormitoare, o terasă și un «Banksy» original pe fațadă”.

Înainte ca proprietatea să fie scoasă la vânzare, Consiliul local din Cheltenham a anunțat că se află în negocieri pentru a cumpăra clădirea.

Pentru a proteja pictura semnată de Banksy, în baza Legii de protejare a clădirilor cu importanță arhitecturală și istorică din Marea Britanie, autoritățile locale au decis să acorde, în luna februarie, în mod retroactiv, un aviz ce permite modificarea structurii clădirii.

Atunci, Consiliul a trimis o notificare proprietarului casei, David Possee, prin care i-a cerut acestuia să repare pictura până în luna aprilie a acestui an și să renoveze, de asemenea, tencuiala peretelui pe care se află lucrarea lui Banksy.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoțite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut și a regizat documentarul „Exit Through the Gift Shop”, în care își prezintă opera, fără a-și dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care își ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraș din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul și arta subversiunii: el și-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar și pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că își tachinează publicul, dar și autoritățile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el și-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în fața oficialilor prezenți la un vernisaj. În trecut, Banksy a reușit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deținut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziție inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje și agenți de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecție ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitație organizată în Marea Britanie.

În 2015, artisul britanic a organizat expoziția „Dismaland”, considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, chiar dacă Banksy a negat această interpretare. „Dismaland” a fost o expoziție de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în orașul britanic Weston-super-Mare. La sfârșitul lunii septembrie, Bansky a anunțat că grinzile, armăturile și alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea „Dismaland” vor fi folosite pentru a construi adăposturi solide și rezistente în taberele de refugiați din Calais, în nordul Franței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ