După ce a citit raportul MCV, Tăriceanu îi face o cerere-surpriză lui Cioloș. „ Ar necesita un punct de vedere extrem de critic al Guvernului”

După ce a citit raportul MCV, Tăriceanu îi face o cerere-surpriză lui Cioloș. „ Ar necesita un punct de vedere extrem de critic al Guvernului
Publicat: 05/02/2016, 13:29

„Resping acest raport și cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate și altele pe care Guvernul va avea obligația să le formuleze, pentru a fi refăcut ținând cont de observațiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar și alte persoane și instituții. Ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunțime și extrem de critic toate observațiile incluse în raport”, a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă la Parlament.

De asemenea, președintele Senatului soliciă Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în domeniul justiției pentru că „acest mescanism nu are niciun fel de bază juridică în tratatul de aderare” „și începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic”.

„Foarte multe țări din Europa fac o legătură permanentă și absolut ilogică între aderarea la Schengen și MCV. Nici aderarea la Schengen nu este o opțiune care se acordă României, este o obligație a țărilor membre înscrisă în tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obține nu pe baza unor condiderente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare și Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor țări de a se înscrie în regulamentele și cerințele funcționării în spațiul Schengen”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a afirmat că raportul are „un ton parternalist” și induce ideea că „autoritățile române nu sunt capabile să-și rezolve problemele fără recomandările prețioase primite de la birocrația Uniunii Europene”.

El a mai spus că în există aprecieri, concluzii și recomandări care contrazic dispoziții din Constituția României, referitor la dreptul de liberă exprimare.

„Cât despre cerința din Raport privind motivarea de către Parlament a deciziilor sale (în cazul cererilor de ridicare a imunității-n.r.), ea nu doar că nu are suport constituțional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizată tehnic. Ar însemna să fie redactate sute de motivări pentru o singură decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar votează conform propriilor convingeri și dă socoteală pentru votul său doar în fața alegătorilor și nu în fața DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justiție”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai susținut că imunitatea parlamentară nu este o invenție românească și nu e proprie doar României, ci tuturor statelor membre ale UE. „Imunitatea îi deosebește pe parlamentari de cetățenii obișnuiți în toată Europa, iar ea se referă în România doar la declarațiile politice”, a susținut Tăriceanu.

Guvernul a precizat, săptămâna trecută, că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) emis de Comisia Europeană recunoaște caracterul durabil și sustenabil al reformei justiției și al luptei anticorupție, astfel încât există premisele finalizării procesului MCV.

„Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiție și al luptei împotriva corupției, fiind un indicator al măsurii în care autoritățile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităților române, de exemplu, în structura Strategiei Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al Executivului după ce Comisia Europeană a dat pulicității raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb