Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi

Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi
Publicat: 14/09/2016, 12:02
Actualizat: 24/02/2017, 14:48

2021 primește startul la sfârșitul acestei săptămâni. Bucureștiul primește miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internațional delegat de Uniunea Europeană, care va decide ce oraș din România va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important în procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, alături de susținerea dosarelor de candidatură, programată pentru data de 15 septembrie.

Toți cei interesați de această candidatură pot trimite echipei București 2021 un gând de bine joi, începând de la ora 15:00, când va începe susținerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele orașului, pe care poți să-l consulți și tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Națională a României, se va face public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.

De altfel, Ministrul Culturii, Corina Șuteu anunțase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021″. Orașele Baia-Mare, București, Cluj-Napoca, Timișoara își vor susține prezentările în fața juriului de experți independenți.

De asemenea, Ministrul Culturii a anunțat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naționale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferință de presă unde va fi făcut public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Șuteu vor participa Steve Green, președintele juriului de experți și reprezentanții Comisiei Europene.

În dosarul de candidatură a Bucureștiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (ce poate fi consultat public la adresa https://goo.gl/XQ4VsJ), aplicație pregătită de ARCUB — Centrul Cultural al Orașului București, în numele Municipiului București, argumentele pentru acest demers sunt: Pregătirea terenului pentru o viitoare cultură a responsabilității; Recuperarea identității europene a Bucureștiului; O nouă perspectivă asupra Europei: interconectarea ca mod de schimbare a status quo‑ului; Echilibrarea inegalităților culturale; Captarea potențialului creativ și cultural al Bucureștiului.

Bucureștiul trebuie să își găsească vocea într‑o Europă care are nevoie de orașe-capitale, într‑un moment de accentuare a segregării, marginalizării și provincialismului, se mai arată în dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii aduce în discuție rolul culturii în viața unui oraș și modalitatea sustenabilă în care aceasta poate contribui la prosperitatea cetățenilor și a orașului.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două orașe, din țări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se așteaptă ca orașele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene în fața unui public internațional.

În 2021 atât România, cât și Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureștiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilitățile sale de a oferi un program unic și promițător de evenimente culturale, artistice, cât și alte tipuri de activități, timp de un an, potrivit site-ului www.bucuresti2021.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata