SUA acuză oficial Rusia că a încercat să influențeze alegerile prin atacurile cibernetice de la Convenția Democrată

SUA acuză oficial Rusia că a încercat să influențeze alegerile prin atacurile cibernetice de la Convenția Democrată
Publicat: 08/10/2016, 10:32
Actualizat: 11/10/2016, 11:24

Guvernul Statelor Unite a acuzat formal Rusia de atacuri cibernetice asupra rețelei de calculatoare ale Partidului Democrat, acțiuni în urma cărora au fost făcute publice 19.000 de e-mailuri din care reieșea faptul că formațiunea a spijinit-o pe Clinton în alegerile primare și a arătat că Moscova a încercat să „jnterfereze” cu alegerile prezidențiale din SUA. Administrația Obama a transmis că doar „înalți oficiali ruși” ar fi putut recurge la atacuri cibernetice și îndeamnă statul să ia măsuri la nivel federal pentru a asigura securitatea sistemelor de vot.

Hillary Clinton și oficialii americani i-au învinuit pe hackerii ruși că au furat mai bine de 19.000 de e-mailuri aparținând membrilor Partidului Democrat, dar anunțul de vineri este primul de acest tip venit din partea Administrației Obama, care a arătat găsit vinovatul în direcția Moscovei.

„Pe baza proporțiilor și minuțiozității acestor eforturi, am ajuns la concluzia că doar înalți oficiali ai Rusiei ar fi putut autoriza aceste activități”, a declarat public directorul Departamentului de Securitate Internă și responsabilul cu infrastructura intelligence a SUA. Acuzația marchează, astfel, escaladarea tensiunilor cu Rusia și vine la scurt timp după ce secretarul de stat John Kerry a cerut ca Rusia să fie cercetată pentru crime de război în Siria.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a respins acuzațiile, catalogându-le drept „prostii”. „În fiecare zi site-ul lui Putin este atacat de câteva zeci de mii de hackeri. Multe dintre aceste atacuri provin de pe teritoriul SUA, dar noi nu dăm vina pe Casa Albă de fiecare dată”, a spus acesta pentru agenția Interfax.

Reprezentanții Casei Albe nu au precizat, însă, dacă o atribuire oficială a atacurilor cibernetice va atrage și aplicare de sancțiuni pentru Rusia. Agențiile americane au transmis și că unele state au detectat încercări de infiltrare în sistemele lor electorale și că, de cele mai multe ori, aceste tentative au fost originare din niște servere operate de o companie rusească. „Totuși, acum nu ne aflăm în poziția de a atribui aceste activități Guvernului Rus”, se arăta în declarația oficială.

Agențiile au transmis și că „natura descentralizată” a sistemelor americane de vot, la fel ca și lipsa conectivității între dispozitivele de vot ar putea proteja scrutinul de eventualele manipulări venite dinspre Rusia. În plus, acestea au avertizat autoritățile să ia rapid măsuri și să caute metode noi de protecție a spațiului online cu ajutorul Departamentului de Securitate Internă.

Serviciile americane de intelligence și administrația Obama au ajuns în această vară la concluzia că hackerii ruși au fost responsabili de invadarea serverelor Comitetului Democrat Național și de scurgerea de informații care a pus partidul într-o lumină negativă. Dacă până acum oficialii de la Casa Albă au fost mult mai rezervați în declarații, vineri acuzațiile au mers mai departe decât s-ar fi așteptat oricine, iar oficialii nu s-au oprit doar la a acuza public guvernul lui Putin, ci au lansat critici și la adresa grupului Wikileaks și a altor entități implicate în răspândirea acelor mesaje electronice.

Inițial, atacurile cibernetice ale serverelor Partidului Democrat au fost revendicate de Guccifer 2.0, care a pretins că este un hacker român independent, dar analiștii în securitate au ajuns la concluzia că acesta ar putea fi, mai degrabă, figura publică a unui grup de hackeri ruși.

„Cele mai recente dezvăluiri referitoare la e-mailurile făcute publice pe site-uri precum DCLeaks.com și WikiLeaks, dar și de pe contul online al lui Guccifer 2.0 au legătură cu metode și motivații dirijate din Rusia”, arăta declarația publică. În ultimele patru luni, multe site-uri au distribuit masiv informațiile furate nu doar de pe serverele Partidului Democrat, ci și de pe cele ale Agenției Mondiale Anti-Doping și ale partidului de guvernământ din Turcia.

Dezvăluirile referitoare la Agenția Mondială Anti-Doping ar putea veni ca o răzbunare împotria atleților care au tras semnalul de alarmă, dezvăluind scandalul de corupție din cadrul agenției anti-doping din Rusia. O investigație internă a relevat, de altfel, că unele dintre informații au fost parțial falsificate înainte să fie făcute publice.

Firmele specializate în securitate sunt de părere că o singură operațiune se află în spatele acestor atacuri în sisteme digitale închise, căreia diverși analiști i-au atribuit abrevieri diferite. Facy Bear, Advances Persistent Threat (APT) sau Sofacy Group sunt doar trei dintre ele, iar Fancy Bear pare să aibă legătură cu GRU, cel mai mare serviciu de intelligence din Rusia.

Un al doilea grup, cu nume de cod Cozy Bear sau CozyDuke se pare că a avut și el o contribuție la scurgerea de informații de la Convenția Partidului Democrat, dar nu a distribuit masiv orice informație desdcoperită. Americanii sunt de părere că această Cozy Bear este afiliată FSB, agenția de intelligence a Rusiei cu rădăcini directe în KGB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?