Cozi și înghesuială în prima zi de „Casa Verde”. Câți bani pot lua românii de la stat ca să-și renoveze locuințele

Cozi și înghesuială în prima zi de „Casa Verde. Câți bani pot lua românii de la stat ca să-și renoveze locuințele
Publicat: 10/10/2016, 14:50
În urmă cu o săptămână. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a lansat Programul Casa Verde Clasic, atât pentru populație cât și pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial. Dosarele de finanțare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016. Dosarele pot fi depuse începând de astăzi și până pe 24 octombrie, iar românii s-au așezat la coadă chiar din prima zi, pentru că au vrut să fie siguri că ajung repede la ghișeu ca să depună actele.
În Suceava și Vaslui, de exemplu, sute de persoane stau la coadă chiar și în fața Agenției de Protecție a Mediului ca să depună dosarele pentru Casa Verde. În Suceava a fost nevoie chiar ca șefii Agenției să ceară prezența jandarmilor pentru menținerea ordinii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Peste 300 de suceveni doresc să obțină finanțare nerambursabilă prin programul „Casa Verde”, iar luni dimineața aproximativ două sute dintre aceștia erau la intrarea în sediul APM pentru a depune dosarele. Directorul AMP Suceava, Vasile Oșean, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că solicitanții au fost înscriși pe o listă și vor fi primiți în ordinea de pe această listă, situație pe care a comunicat-o și celor circa două sute de solicitanți veniți încă de luni dimineața pentru a depune dosarele.
El a afirmat că pe listă sunt înscriși 345 de solicitanți și și-a exprimat speranța ca cel puțin 200 să fie cereri eligibile, iar dosarele să fie completate corect. Directorul APM Suceava a solicitat prezența jandarmilor pentru menținerea ordinii. Potrivit lui Oșean, se vor putea procesa, zilnic, circa 40-50 de dosare care sunt apoi introduse în sistemul electronic. În județul Suceava circa 300 de solicitanți vor putea beneficia de fonduri prin programul „Casa Verde”.
Și la Vaslui, peste 150 de persoane au stat, pe parcursul nopții de duminică spre luni, la rând în fața Agenției de Protecția Mediului (APM), pentru a-și depune dosarele. Oamenii au vrut să fie printre primii, și, de teamă că nu vor mai beneficia de fonduri dacă nu-și depun dosarele la prima oră, s-au așezat la coadă la ora 2.00.
„Au fost cetățeni care au stat la rând de la ora 2.00, iar până dimineață s-au adunat multe persoane. Am dat, de la începutul programului, peste 130 de numere și mai sunt oameni care așteaptă la rând. Este îmbucurător faptul că vasluienii sunt interesați de acest program”, a afirmat conducerea APM Vaslui. În cadrul programului, județului Vaslui i-a fost alocată suma de aproximativ două milioane de lei.
Cam la fel stau lucrurile și în Pitești, acolo unde circa 300 de persoane au stat la coadă de duminică, unii chiar de sâmbătă, în fața APM Argeș, ca să depună dosarele pentru „Casa Verde”, oamenii declarându-se revoltați de organizare.
Cele 300 de persoane din județul Argeș s-au așezat în fața APM duminică, încă de la amiază, deși dosarele pentru obținerea subvenției pentru achiziționarea unor sisteme ecologice de încălzire a locuințelor pot fi depuse abia de luni dimineață. Oamenii s-au declarat revoltați de faptul că reprezentanții APM nu s-au ocupat de organizare.
„Mă nemulțumește situația, eu am 72 de ani. Domnii de la Mediu ar fi trebuit să facă un ghișeu, iar omul când venea își lua un bon ștampilat și pleca acasă, apoi se prezenta luni la ora 9. Am venit azi (duminiocă – n.r.) la ora 12 și stăm până mâine la ora 1, practic 24 de ore”, a declarat o persoană care stătea la coadă.
„Sunt și oameni care au venit de ieri (sâmbătă – n.r.) de la ora 14, deci noaptea asta va fi pentru ei a doua pe care o vor îndura la temperaturile și în condițiile pe care le vedeți. Eu, voluntar, am convenit cu oamenii care sunt aici să facem o listă care să ateste ordinea venirii lor aici. Respectăm orice om, n-am întrebat pe nimeni nici ce funcție are, nici ce hram poartă”, a declarat Iustin Avram, unul dintre organizatori.
Ca să nu înghețe, mulți dintre argeșeni s-au îmbrăcat foarte gros și și-au adus de acasă pături și șezlonguri, iar alții au stat în mașini, cu radiatoarele pornite: „I-auzi! Ascultăm muzică, ce să facem? Păi dacă n-avem cu ce să ne cinstim… Foc de tabără nu facem, nu poluăm atmosfera, că doar suntem în fața mediului”, a spus una din persoanele care stăteau în mașini.
Bugetul alocat pentru întreaga țară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației și 34 de milioane persoanelor juridice. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a anunțat că dosarele de finanțare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016 la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.
Echipamentele finanțate pentru populație prin „Casa Verde” sunt panourile solare și pompele de căldură, cunatumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației – până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populației să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuințe. România este una dintre țările cu mare potențial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susținută și impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potențial solar din țara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră și circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul Cristiana Pașca Palmer.
Pentru accesarea finanțărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanțare la Agenția Teritorială de Protecție a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor și, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare. Pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, românii au la dispoziție maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.
În ceea ce privește persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.
O instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanțare, o singură cerere de finanțare. Unitățile administrativ-teritoriale/Instituțiile publice/Unitățile de cult pot solicita finanțare pentru mai multe imobile sau obiective în cadrul aceleiași cereri de finanțare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși 2.000.000 de lei în cazul instituțiile publice, 500.000 de lei în cazul unităților de cult, 4.000.000 de lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori mai mare de 100.000, 3.000.000 lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 și 100.000 de locuitori, 2.000.000 lei în cazul unităților administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 și 50.000, 1.000.000 de lei în cazul localităților cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 și 20.000, iar în cazul administrațiilor locale unde sunt mai puțin de 3.000 de locuitori, suma maximă va fi de 500.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, finanțarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Ghid practic. Cum puteți primi bani de la stat pentru a vă renova casa
Echipamentele finanțate pentru populație prin acest program sunt panourile solare și pompele de căldură, cunatumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, sumele acordate fiind următoarele:
– până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
– până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
– până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer;
În ceea ce privește accesarea finanțărilor prin Casa Verde populația are de parcurs cinci pași:
Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului
Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program
Pasul 3.: Semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu
Pasul 4.: Demararea lucrărilor Nesecret Bulevardul Libertății nr. 12, Sector 5, București Tel.: +4 021 408 9605 www.mmediu.ro
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.
„Am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populației să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuințe. România este una dintre țările cu mare potențial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susținută și impulsionată prin astfel de programe”, spune ministrul Cristiana Pașca Palmer.
Pe de altă parte, fiecare instituție care solicită o astfel de finanțare poate depune o singură cerere, însă cuantumul acesteia nu poate depăși:
2.000.000 lei pentru instituțiile publice;
500.000 lei pentru unitățile de cult;
4.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000;
3.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 și 100.000;
2.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 și 50.000;
1.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 și 20.000;
500.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000
În cazul persoanelor juridice, finanțarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Ghidurile de finanțare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 și Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei