După ce au votat-o în unanimitate, liberalii spun că legea lui Dragnea e inaplicabilă și se gândesc să o atace la CCR

După ce au votat-o în unanimitate, liberalii spun că legea lui Dragnea e inaplicabilă și se gândesc să o atace la CCR
Publicat: 25/10/2016, 16:25
Actualizat: 25/10/2016, 16:38

„Aplicarea legii pentru eliminarea unor taxe este posibilă doar prin adoptarea inițiativei PNL pentru impozitarea profitului în România”, susțin liberalii, în cadrul unui comunicat, la o oră după ce au votat în unanimitate legea lui Dragnea care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Concret, liberalii susțin inițiativa PSD „întrucât abordarea tradițională a Partidului Național Liberal este pentru o reducere a nivelului taxării”, însă afirmă, în același timp, că impactul bugetar generat poate fi acoperit doar prin legea PNL împotriva evitării obligațiilor fiscale.

„Votul din Camera Deputaților a avut în vedere faptul că impactul estimat pentru acest proiect legislativ va putea fi acoperit în totalitate după adoptarea propunerii PNL pentru aplicarea Directivei Uniunii Europene nr. 1164 din 12 iulie 2016, de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne. Directiva subliniază necesitatea garantării faptului că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și creată valoarea”, arată PNL în cadrul unui comunicat, remis Gândul.

Deși au votat proiectul lui Dragnea, liberalii susțin că propunerea lor „pentru impozitarea profitului companiilor internaționale în România va aduce la bugetul de stat sume semnificative care depășesc cu mult cuantumul estimat de PSD în cazul propunerii de eliminare a unor taxe”. Prin urmare, PNL cere adoptarea „urgentă a inițiativei propuse pentru aplicarea directivei europene” care „face aplicabil actul normativ inițiat de PSD”.

Astfel, PSD își va da măsura onestității în perioada următoare, întrucât nimic nu împiedică Parlamentul să elimine acum practica companiilor internaționale de a-și exporta profitul neimpozitat, pe care îl produc în România”, mai arată liberalii.

Andreea Paul: Vom lua în calcul și atacarea legii la CCR

Totodată, liberalii iau în calcul să conteste la CCR eliminarea taxei Radio – TV, potrivit deputatului, Andreea Paul, care a acuzat PSD că „pune pumnul în gura” TVR și Radio și că „acest vot este o uriașă greșeală a Parlamentului”, potrivit Mediafax.

„Vom face toate demersurile pentru salvarea libertății de exprimare a mass- mediei publice și a garantării autonomiei lor. (…) Art. 35 din Constituție garantează autonomia televiziunii și Radioului public și se spune explicit în Constituție că noi avem obligația – Parlament și Guvern – să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD, încalcă grav Constituția. Vom lua în calcul și această analiză (n.r. atacarea la CCR), dar aici juriștii trebuie să se exprime și jurnaliștii, nu vă lăsați încălecați de politică, indiferent care este culoarea ei”, a declarat Andreea Paul.

Deputații PNL au depus, luni, la Camera Deputaților, o propunere legislativă privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, propunere ce transpune Directiva UE 2016/1164 și solicită ca „acest act normativ să fie adoptat în același regim de celeritate cu cel al proiectului PSD”.

„Inițiativa legislativă garantează că impozitele trebuie să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile, în țara în care este creată valoarea, adică în România. Potrivit estimărilor deputaților liberali, statul român va putea obține, din impozitul pe profit, de până la patru ori mai multe venituri la bugetul de stat după ce legea va fi adoptată”, se arată într-un comunicat al grupului PNL din Camera Deputaților.

În argumentarea lor, liberalii susțin că „este de notorietate deja faptul că, tot mai frecvent, companii care activează în România se străduiesc să ajungă la un profit contabil zero, tocmai ca să evite să plătească taxe și impozite în România, folosindu-se de diferite societăți comerciale internaționale pentru a scăpa de responsabilitățile fiscale românești”. Astfel se ajunge la situația în care unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, în timp ce „unele companii cu activitate în mai multe state își trimit profitul înregistrat în România, în state terțe din lume, inclusiv prin intermediul unor societăți comerciale de tip offshore”.

„Deputații PNL subliniază faptul că legea nu va afecta în nici un fel regimul fiscal aplicabil profiturilor obținute în România. De asemenea, nu se modifică nici cota unică de 16%, implementată de PNL în anul 2005, nici neimpozitarea profiturilor reinvestite în România și nici impozitarea cu 5% a dividendelor distribuite”, se mai arată în același comunicat.

Legea lui Dragnea, care taie 102 taxe, VOTATĂ de deputați în unanimitate

Plenul Camerei Deputaților a votat marți, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputații au decis și eliminarea taxei radio -TV. Astfel, inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament.

Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului. La dezbaterile de marți, în plen, Liviu Dragnea și-a susținut proiectul, arătând că cetățenii „pot să aibă încredere că le va fi bine”, dar pentru asta au nevoie de dovezi concrete, motiv pentru care și-a rugat colegii parlamentari să voteze inițiativa. După adoptarea de către deputați, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, la scurt timp de la votul în plen, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că Guvernul analizează posibilitatea de a contesta la CCR legea lui Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×