Orașul în care trecerile de pietoni sunt pavate cu cristale Swarovski și vedetele merg cu autobuzul

Orașul în care trecerile de pietoni sunt pavate cu cristale Swarovski și vedetele merg cu autobuzul
Publicat: 07/11/2016, 11:20
Actualizat: 08/11/2016, 13:52
Dat fiind faptul că unul dintre cele mai populare produse de export ale elvețienilor sunt ceasurile, nu e surprinzător faptul că punctualitatea reprezintă o caracteristică de bază a acestei națiuni, la un mod care îi uimește plăcut pe turiști. „Poți să-ți plănuiești un întreg itinerariu bazat pe transportul public și poți fi sigur că se va respecta întru totul”, a scris Thierry Blancpain, un turist în cadrul unui forum cu impresii despre Elveția. „Am avut un plan ce includea o schimbare de tren, intervalul fiind de două minute, și totul a decurs conform orarului”.
Am călătorit în multe țări de-a lungul Europei sau SUA, dar nu am întâlnit nicăieri o asemenea acuratețe”, a adăugat acesta. De fapt, transportul public este atât de sigur și curat, încât este folosit uneori și de vedete. „Politicienii cu funcții înalte folosesc de multe ori transportul public” spune Thierry Blancpain. „Cu câțiva ani în urmă am stat în tren lângă unul dintre cei șapte membri ai consiliului federal al Elveția, o funcție apropiată de cea a unui ministru”, adaugă el, conform Business Magazin.
Pe de altă parte, aici, chiar și mersul pe jos are un statut special. De exemplu, în orașul Berna trecerile de pietoni sunt împodobite cu un element deosebit – pietre Swarovski. Confrorm unui membru al aceluiași forum, „trecerile de pietoni din Berna care au fost create până în 2012 sunt împrejmuite cu cristale Swarovski pentru a îmbunătăți vizibilitatea din timpul nopții”. „Oficialii de la Berna au decis amestecarea vopselei galbene a trecerii de pietoni cu mici granule de cristal Swarovski, care sunt de zece ori mai scumpe granulele folosite în mod obișnuit”, explică el.
De asemenea, elvețienii sunt obsedați de reguli și foarte atenți în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător, de unde rezultă unul dintre cele mai elaborate sisteme de reciclare din lume. „Pentru a arunca hârtie sau carton trebuie să le lași pe bordură în dimineața zilei destinate hârtiei, dar trebuie neapărat strânse într-o formă dreptunghiulară și legate cu o sfoară specială”, explică Gabriel Gambetta. „Dacă greșești ceva din toate procedurile, nu îți va lua gunoiul, ci îți va lăsa o notă explicativă cu ceea ce nu ai făcut bine. Dacă arunci sticlă în gunoiul obișnuit sau comiți o ofensă similară, poliția va controla obiectele aruncate de tine, te va identifica și te va chema la secția de poliție unde vei fi amendat”, mai adaugă Gambetta.
Obsesia legată de curățenie și mediul înconjurăror are și părțile sale bune. De exemplu, este acceptat și normal să bei apă din aproape toate fântânile exterioare din țară – lucru pe care nu îl auzi în niciun caz în alte țări. „Dacă nu este potabilă apa din fântână, va fi foarte clar semnalizat, însă nu am văzut mai multe de cinci astfel de locuri în toată viața mea”, spune Thierry Blancpain.
Deși majoritatea ridică în slăvi punctele tari ale Elveției, există, totuși, și câteva minusuri. Unul și probabil cel mai mare este costul de trai ridicat. „Da, se știa faptul că e o țară scumpă, dar nivelul despre care vorbim este cu multe peste cât te-ai aștepta”, spune Craig Arthur, un britanic care s-a mutat în Elveția. „Plătești 20 de lire pentru o călătorie de 15 minute cu trenul. Într-adevar, salariile sunt la nivelul cheltuielilor. Odată cu primul fluturaș de salariu te adaptezi rapid la noile realități. Dar probabil pentru turiști e groaznic”, spune britanicul.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata