Păcatele comunicării sau de ce nu se mai uită Papa la televizor de un sfert de secol

Păcatele comunicării sau de ce nu se mai uită Papa la televizor de un sfert de secol
Publicat: 01/02/2017, 23:25
Actualizat: 02/02/2017, 07:27
Întrebare: „Nu v-ați mai uitat la televizor de 25 de ani și se spune că n-ați fost niciodată foarte atașat de jurnaliști. Ați reinventat întregul sistem de comunicare al Vaticanului și l-ați transformat într-un dicasteriu (department al Curiei). Este media importantă pentru Papa? Există o amenințare la adresa libertății presei? Poate fi așa-numita social media vătămătoare libertății individului?”.
Răspunsul Papei: „Nu mă uit la televizor. Pur și simplu, am simțit că Dumnezeu mi-a cerut asta. Pe 16 iulie 1990 am făcut promisiunea și nu mi-am încălcat-o. Am fost doar la stația de televiziune de lângă Arhiepiscopie, ca să mă uit la niște filme de care eram interesat, care am crezut că sunt adecvate mesajului meu. Am iubit filmele, am citit mult despre cinema, mai ales despre cinematograful italian postbelic, despre realismul italian, despre regizorul polonez Wajda, despre Kurosawa și o serie de regizori francezi. Faptul că nu mă uit la televizor nu m-a împiedicat să comunic. A nu mă uita la televizor a fost o decizie personală, nimic mai mult. Comunicarea vine de la Dumnezeu. Dumnezeu comunică. A comunicat cu noi de-a lungul istoriei. El nu există în mod izolat. Dumnezeu comunică și a vorbit și ne-a fost alături, ne-a pus la încercare, ne-a determinat să ne schimbăm, e cu noi încă. Nu poți înțelege teologia catolică fără comunicarea lui Dumnezeu. El nu stă acolo sus, nemișcat, privind cum oamenii se distrează sau se distrug. Dumnezeu se implică, prin cuvântul și prin carnea Lui. Acesta e punctul meu de vedere. Mă simt puțin temător când mass media nu-și exprimă propriul etos. De exemplu, există modalități de e a comunica asta, în loc de a slăbi unitatea. Un caz punctual: o familie care cinează fără să discute, fiindcă se uită la televizor sau copiii stau cu telefoanele în mână conversând cu unii aflați în altă parte. Când comunicarea își pierde substanța, elemental uman, și se lichefiază, e periculos. E foarte important pentru familii să comunice, foarte important pentru oameni să comunice și în alt mod. Comunicarea virtuală e foarte bogată, dar există un risc când lipsește persoana, când nu se desfășoară față către față. Elementul concret al comunicării este cel care va face ca virtualul să-și capete sensul corect. Nu suntem îngeri, suntem individualități concrete. Comunicarea e cheia și trebuie să continue. Am vorbit despre păcatele comunicării la Buenos Aires, la ADEPA, asociația editorilor argentinieni. Directorii m-au invitat la o cină, unde am ținut o prelegere. Am semnalat păcatele comunicării și am spus: nu le comiteți, pentru că țineți o mare comoară în mâini. Astăzi, a comunica e divin, mereu a fost, pentru că Dumnezeu comunică, și e de asemenea uman, pentru că Dumnezeu comunică omenește. Prin urmare, în scopuri funcționale, există un dicasteriu care canalizează toate acestea. Dar e un aspect funcțional. Comunicarea e esențială pentru oameni, fiindcă e esențială pentru Dumnezeu”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto