Politician britanic: „Înfrângerea Ucrainei va costa Occidentul TRILIOANE de dolari și va declanșa un nou Război Rece”

Politician britanic: „Înfrângerea Ucrainei va costa Occidentul TRILIOANE de dolari și va declanșa un nou Război Rece”
Ucraina ar putea pierde războiul. Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 29/04/2024, 20:28
Actualizat: 29/04/2024, 22:47

Înfrângerea țării de către Federația Rusă  „ar putea costa Occidentul trilioane de dolari și ar putea fi prima înfrângere majoră în noul Război Rece”, a declarat fostul ministru britanic al Forțelor Armate James Heappey.

Ucraina are nevoie de mai multe pachete de ajutor pentru a evita înfrângerea.

Înfrângerea Ucrainei ar putea fi mult mai costisitoare pentru Occident decât a fost căderea Saigonului

Într-un interviu din 28 aprilie pentru The Telegraph, Heappey a spus că guvernul de la Kiev va avea nevoie de mai multe pachete de ajutor decât cel anunțat de către Congresul american pentru a câștiga bătălia pentru „securitatea spațiului european-atlantic”.

El a adăugat: „Chiar și un armistițiu sau intrarea în impas printr-un război înghețat promite un nou război rece care va dura zeci de ani și va costa mai multe trilioane de dolari”.

Heappey, veteran de război, a demisionat din funcția sa de guvern luna trecută, după ce a cerut ca o cotă mai mare din PIB să fie cheltuită pentru apărare, pe fondul preocupărilor legate de puterea armatei britanice. De atunci, Sunak s-a angajat să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2030.

Ajutoarele recente acordate Ucrainei nu sunt suficiente

După luni de lupte politice interioare și o situație deteriorată pe câmpul de luptă din Ucraina, Camera Reprezentanților SUA a adoptat în sfârșit pachetul crucial de ajutor extern pe 20 aprilie, care include 60,84 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pe 24 aprilie, președintele american Joe Biden a semnat proiectul de lege privind ajutorul extern, marcând pasul final al procesului legislativ lung și adesea blocat.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat pe 23 aprilie o creștere de 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari) acordat ca ajutor financiar pentru Ucraina. Premierul britanic a promis că va furniza și sute de vehicule blindate, 60 de bărci și patru milioane de cartușe de muniție pentru armele cu calibru mic.

Dar fostul ministru al Forțelor Armate britanice consideră că cele mai recente ajutoare militare nu vor „echilibra imediat balanța” pe linia frontului. Nu sunt îndeajuns să le permită ucrainenilor să înceapă „o ofensivă finală care să-i aducă o victorie rapidă și completă”. Heappey a spus că forțele ucrainene nu sunt pregătite să învingă Rusia până în 2025 sau chiar în 2026.

Ucraina stagnează

În timp ce ajutorul a stagnat pe fondul lunilor de lupte politice interioare, Rusia a profitat de deficitul tot mai mare de muniții din câmpul de luptă din Ucraina, cucerind orașul Avdiivka în februarie. Directorul CIA a avertizat că Ucraina va capitula până la finalul anului 2024 dacă nu primește ajutor american semnificativ.

Lipsa sistemelor de apărare aeriană a devenit, de asemenea, urgentă pentru Kiev, deoarece trupele ruse continuă să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. În aprilie, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat că are nevoie de cel puțin 350 de milioane de dolari pentru reparații.

Kievul și-a îndemnat în mod repetat aliații să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra de atacurile rusești, potrivit Kyiv Independent.

Cât a costat înfrângerea Vietnamului de Sud?

Între anii 1955 și 1975, Vietnamul a fost divizat între Vietnamul de Nord (comunist) și Vietnamul de Sud (capitalist).  Nordul comunist a fost sprijinit, înarmat și finanțat de URSS și China, iar Sudul capitalist a fost ajutat de SUA.  Costurile războiului s-au ridicat la 168 de miliarde de dolari atunci, echivalentul unui trilion de dolari după inflația actuală.  Suma aceasta a inclus 111 miliarde de dolari cheltuiți în operațiuni militare și 28,5 miliarde de dolari acordați pentru ajutorarea Vietnamului de Sud. Doar Războiul din Afganistan îl va depăși la costuri și durată (între 2001-2021, s-au cheltuit 2 trilioane de dolari).

Între 1965 și 1975, Statele Unite și aliații săi au lansat peste 7,5 milioane de tone de bombe asupra Vietnamului, Laosului și Cambodgiei. A fost dublu față de cantitatea de explozibili aruncați asupra Europei și Asiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Războiul din Vietnam este amintit pentru cele mai mari bombardamente aeriene din istoria omenirii. 

În 1969, 500.000 de soldați americani au fost staționați în Vietnamul de Sud, pentru a ajuta armata națională de 850.000 – 1,5 milioane de soldați ce au luptat împotriva extinderii comunismului. URSS și China au furnizat nu doar arme și bani către armata nord-vietnameză alcătuită din 690.000 și cei 200.000 de luptători Viet Cong via Ruta Ho Chi Minh, dar au trimis 3.000 de soldați sovietici și 320.000 de soldați chinezi.  Se estimează că au murit în total 3,8 milioane de oameni.

Soldat american în Vietnam. Sursa Foto - Shutterstock
Soldat american în Vietnam. Sursa Foto – Shutterstock

Efectele înfrângerii Vietnamului de Sud

După ce SUA au retras trupele americane în urma Acordului de Pace de la Paris, pe 30 aprilie 1975, trupele nord-vietnameze au ocupat Saigon, capitala Vietnamului de Sud. Vietnamul a fost unificat sub conducerea regimului comunist de la Hanoi. Cambodgia a intrat sub regimul brutal al khmerilor roșii, rezultând 3 milioane de oameni uciși.

Intervenția trupelor americane timp de 9 ani (1964-1973) a afectat grav economia SUA. Pentru că nu a vrut să crească taxele pentru a plăti războiul, președintele Johnson a declanșat un ciclu de inflație. Războiul a slăbit, de asemenea, moralul militar al SUA.

SUA au trecut printr-o perioadă de stagflație și creștere a prețurilor la energie după crizele petroliere din 1973 și 1979. Revenirea s-a produs abia după 1981-1984. Pe plan social, veteranii americani au fost afectați în masă de „Sindromul post-Vietnam”, caracterizat prin anxietate, depresie, remușcări și coșmaruri. Mulți au ajuns să fie dependenți de droguri.   

Citește și: Premierul Ucrainei: „Va începe Al Treilea Război Mondial dacă Ucraina pierde”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Un fost campion național s-a stins din viață în accidentul de la Corbu. Apropiații sunt...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×