„În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi”. Text în română, în New York Times

„În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi. Text în română, în New York Times
Publicat: 11/02/2017, 13:02
După apelul inițiat de jurnaliștii americani, aceștia au primit de la români răspunsuri referitoare la modul în care au fost afectați direct de corupție și le-au publicat într-un articol, tradus în limba română.
„Corupția este atât de împământenită în sistemul medical încât orice schimbare este aproape imposibilă fără sprijinul sistemului juridic. Mulți dintre colegii mei iau mită de la pacienți. Unii refuză să-și trateze pacienții dacă nu li se oferă bani, în timp ce sistemul medical din România garantează accesul gratuit la serviciile medicale. Eu nu iau bani de la pacienții mei, iar când le refuz banii, unii se sperie crezând că-i refuz pentru că au vreo boală în stadiu terminal. Alții cred că nu ești un medic bun dacă îi tratezi fără să te plătească.
Despre proteste: Am fost la toate protestele din București din ultimele 3 săptămâni. Ca mulți alții am simțit că recenta ordonanță de urgență, care a fost adoptată la ora 22.30, a fost primul semn că România întoarce spatele democrației și justiției”, a povestit Dan Aramă, un tânăr medic din București.
La rândul ei, o pensionară de 62 de ani tot din Capitală, fostă matematiciană, a povestit cum a plătit mii de euro în spitalele din România pentru a încerca să-i prelungească viața soțului: „Am dat bani mulți — echivalentul a 5000 euro în lei, — în spital de la portar la infirmiere, asistente, rezidenți, doctori și pe medicamente pentru soțul meu pentru care nu mai era speranță de viață! În general, trebuie să dai mită ca să rezolvi orice problemă. Așa era pe vremea lui Ceaușescu, așa a rămas până azi”. Matematiciana a participat și la proteste, mânată de indignare pentru modul în care au acționat guvernanții în privința ordonanței 13.
„Am participat la proteste. Motivarea mea a fost indignarea față de modul hoțesc prin care au dat Ordonanța de urgență nr. 13, față de conținutul ei dedicat salvării penalului Dragnea (Liviu Dragnea, președinte PSD)”, a mai spus femeia.
Nici mărturiile cutremurătoare care aduc aaminte de tragedia de la Colectiv nu au lipsit, Oana Celia Gheorghiu, o femeie care și-a pierdut trei prieteni în incendiu povestind motivația care a chemat-o să protesteze: „În 2015, incendiul fatal din clubul Colectiv din București a fost pus pe seama corupției. Protestele care au urmat au dus la demiterea guvernului. Am participat la toate protestele din Galați începând cu noaptea în care guvernul a adoptat Ordonanța de urgență 13/2017. Nu sunt genul revoluționar, dar indignarea pe care am simțit-o în acea noapte m-a făcut să mă alătur sutelor de mii de oameni din stradă”.
„Brânză, băuturi acoolice, chiar și ouă!”. Asta și-a amintit Radu Ioan Tănăsescu că a dat mită de-a lungul vieții, pentru „lucruri normale” care nu ar trebui să coste niciun leu: „A trebuit să dau mită pentru lucruri normale care nu costă, cum ar fi reinstalarea electricității după ce a fost tăiată pentru neplată. Mita a redus procedura de reinstalare la trei zile după plata completă a facturii. Fără ea ar fi durat trei luni. Țara noastră se luptă cu corupția de zeci de ani. Când eram copil, credeam că politicienii sunt atotputernici; legea părea să nu li se aplice. Asta m-a deranjat dintotdeauna, pe mine și pe toți cunoscuții mei, chiar și pe susținătorii PSD-ului.
Monica Vlad, profesor universitar din Sibiu, povestește că asupra ei s-au făcut presiuni să treacă la curs studenți care nu veniseră niciodată la curs: „Mi s-a oferit mită pentru a face asta și am fost sancționată pentru integritatea mea. Am fost forțată să părăsesc țara de multe ori din cauza corupției teribile și din cauza salariului insuficient pentru supraviețuire. Colegii mei au luat sume de bani enorme pentru diplome de absolvire sau note de trecere, dar și alimente făcute în casă, cum ar fi brânză, băuturi alcoolice, chiar și ouă!”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×