Ce „au uitat” americanii să spună despre unul dintre spionii ruși inculpați în cazul Yahoo. Dezvăluiri supriză din presa rusă

Ce au uitat americanii să spună despre unul dintre spionii ruși inculpați în cazul Yahoo. Dezvăluiri supriză din presa rusă

Departamentul american al Justiției a decis miercuri inculparea a doi agenți ai serviciilor secrete ruse și a doi hackeri angajați de Rusia în cazul atacurilor cibernetice care au vizat sute de milioane de conturi online ale companiei Yahoo. Cei patru inculpați sunt agenții FSB Dmitri Dokuceaiev și Igor Sușciin și hackerii Aleksei Belan și Karim Baratov, informează presa rusă.

Potrivit agenției Sputnik, Dokuceaiev este unul dintre agenții FSB acuzați de trădare și arestați de autoritățile ruse în decembrie 2016. Ceilalți suspecți arestați în decebrie 2016 sunt Serghei Mihailov, agent FSB, și un director al companiei Kaspersky Lab, Ruslan Stoianov.

Statele Unite nu au luat legătura cu Rusia pentru clarificări despre acuzațiile în cazul atacurilor cibernetice care au vizat compania Yahoo, afirmă un oficial rus de rang înalt citat de agențiile de știri Tass și Sputnik. De altfel, presa oficială rusă susține că ancheta în cazul atacurilor asupra Yahoo reprezintă o problemă politică internă a SUA.

Este prima dată când angajați guvernamentali ruși sunt acuzați în Statele Unite pentru fraude cibernetice. Acuzațiile se referă la atacuri informatice, fraude electronice, furt de secrete comerciale și spionaj economic. Conform surselor citate, acuzațiile vizează un atac cibernetic din 2014, în urma căruia au fost sustrase datele a 500 de milioane de utilizatori Yahoo. În septembrie 2016, compania americană a semnalat că hackeri angajați probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puțin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. În decembrie 2016, compania a dezvăluit un alt atac, în urma căruia au fost sustrase datele a aproximativ un miliard de utilizatori de conturi online Yahoo. Acest atac cibernetic a fost comis în august 2013, dar a fost depistat abia în 2016, după ce servicii de securitate americane au furnizat companiei Yahoo date furate de o terță parte. Hackerii au reușit să sustragă nume de utilizatori, adrese de email, numere de telefon, date de naștere, dar și parole de acces și răspunsuri la întrebări de securitate, a transmis Yahoo, care susține că nu au fost sustrase informații despre conturi bancare.

Potrivit publicației Gazeta.ru, Dokuceaiev și Mihailov ar fi colaborat cu CIA, dar această acuzație nu figurează în documentele oficiale ale anchetatorilor ruși. Însă acuzațiile ruse se referă la colaborarea cu servicii secrete străine.

Cotidianul The Washington Post a explicat că ancheta din SUA în cazul Yahoo nu are legătură cu investigația în cazul atacurilor cibernetice care au vizat serverele Partidului Democrat din SUA.

Cel puțin doi angajați ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia arestați în ancheta legată de atacurile cibernetice sunt acuzați de colaborare cu Agenția Centrală de Informații din SUA, au declarat în ianuarie surse citate de agenția Interfax. Doi ofițeri ruși de informații și un expert în securitatea cibernetică au fost arestați sub acuzația de trădare pentru că ar fi oferit date serviciilor secrete americane, inclusiv despre atacurile informatice din timpul campaniei prezidențiale din SUA.

„Serghei Mihailov, director al unui departament al Centrului FSB pentru Siguranța Informatică, și adjunctul său, Dmitri Dokuceaiev, sunt acuzați de trădarea jurămintelor prin colaborarea cu CIA”, a declarat un oficial din cadrul echipei de investigare. Ancheta vizează încă cel puțin șase persoane, inclusiv Ruslan Stoianov, un expert care lucra pentru compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab, scriu publicațiile La Stampa și The Guardian. Detaliile anchetei sunt neclare și intervin într-un moment delicat pentru noul președinte al SUA, Donald Trump, care a admis cu greu implicarea Rusiei în scrutinul prezidențial american.

Statele Unite au anunțat, pe 29 decembrie, expulzarea a 35 de diplomați ruși, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum și sancțiuni vizând oficiali și entități de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Moscova după ingerințele ruse în campania electorală americană.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

În octombrie 2016, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susținuți de Administrația de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcția de președinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul și sensibilitățile acestor eforturi, că aceste activități puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administrația SUA. Președinția Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?