Revizuirea Constituției pentru schimbarea definiției familiei, adoptată de deputați. Cine sunt cei care au spus NU sau le-a fost frică să voteze

Revizuirea Constituției pentru schimbarea definiției familiei, adoptată de deputați. Cine sunt cei care au spus NU sau le-a fost frică să voteze
Publicat: 09/05/2017, 14:14
Actualizat: 27/03/2019, 20:07

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, potrivit propunerii de revizuire a Constituției adoptate de Camera Deputaților.

Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

Proiectul de modificare a Constituției a fost aprobat cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 13 abțineri, urmând să fie transmis Senatului.

Deputații care au votat NU sunt: PSD – Petre Florin Manole; PNL – Mara Mareș, Mihai Voicu; UDMR – Petru Farago, Csoma Botond; ALDE – Anton Anton, Dumitru Lovin. Deputații USR au zis cu toții NU, cu excepția următorilor care au zis DA: Mihai Botez, Matei Dobrovie, Vlad Duruș, Stelian Ion, Dan Rădulescu, Bogdan Rodeanu.

S-au abținut de la vot următorii: PNL – Viorica Cherecheș, Tudorița Lungu, Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raețchi, Raluca Turcan; USR – Cristian Ghinea, Lucian Stanciu-Viziteu, Sergiu Vlad; UDMR – Antal Istvan, Apjok Norbert; PMP – Robert Turcescu; Minorități – Csokany Petronela (bulgarii din Banat), Silviu Vexler (evrei).

Deși au fost prezenți la vot, nu au votat: Cătălin Predoiu (PNL), Nicușor Dan, Nicolae Popescu (USR).

În prezent, Constituția prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți.

În fiecare cameră, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Inițiativa cetățenească a fost depusă, în Parlament, de Coaliția pentru Familie și a strâns 3 milioane de semnături de susținere.

USR: Am votat conform propriei conștiințe. Acest referendum adâncește o fractură

USR a fost singurul grup parlamentar ai cărui deputați au votat în majoritate contra inițiativei de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei ca uniune strict între bărbat și femeie. 15 deputați USR au votat contra, 6 au votat pentru, 3 s-au abținut iar liderul Nicușor Dan și Nicolae Popescu nu au votat, deși au fost prezenți.

„Este oare modul în care o societate își definește familia important? Fără îndoială că DA. Este familia tradițională o valoare majoră a comunității noastre? Fără îndoială că DA. Este valoarea toleranței și a respectului minorităților o valoare pt societatea noastră? Fără îndoială că DA. Respectăm dreptul la inițiativă al cetățenilor, însă acest referendum NU rezolvă o problemă actuală. Să fim onești și să ne privim în ochi: acest referendum forțează cetățenii să pună cele două valori într-o ordine sau altă. Acest referendum adâncește o fractură în cadrul actualei noastre societăți. Nivelul actual de toleranță al societății românești, mult sau puțin, este și va rămâne ACELAȘI. Grupul Parlamentar USR a exprimat un vot de conștință pe acest subiect votând cu majoritate împotriva acestui recensământ pentru dezbinare” a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, în plenul Parlamentului.

USR mai arată, într-un comunicat de presă, că este un partid în care „membrii au viziuni diferite pe tema definirii noțiunii de familie de aceea, în lipsa unei opinii unitare, deputații USR au votat conform propriei conștiințe”.

Deputatul USR Tudor Rareș Pop a precizat, pe pagina de Facebook, că nu a participat la vot din cauza unor probleme de sănătate, însă că votul său ar fi fost NU.

Restul partidelor din Camera Deputaților, inclusiv reprezentanții minorităților, au votat aproape în bloc pentru această inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×