PARADOXUL BREXIT. Salvarea Marii Britanii de la o catastrofă economică vine de la cei care au fost motivul ieșirii din UE. Și e nevoie de mai mulți

PARADOXUL BREXIT. Salvarea Marii Britanii de la o catastrofă economică vine de la cei care au fost motivul ieșirii din UE. Și e nevoie de mai mulți
Publicat: 19/05/2017, 20:04

Economia britanică are nevoie de un aflux de 200.000 de imigranți pe an, dublu față de ținta conservatorilor, pentru a evita „consecințe catastrofale în plan economic” ca urmare a Brexitului și pe fondul nivelului scăzut al productivității, îmbătrânirii populației și crizei de pe piața muncii, se arată în cadrul unui studiu al Global Future, citat de The Guardian.

Studiul aduce critici la adresa laburiștilor și conservatorilor pentru lipsa de onestitate afișată față de electorat în ceea ce privește proporția de imigranți de care Marea Britanie are nevoie și avertizează Regatul că dacă va refuza în continuare să fie flexibil cu privire la resursele de pe piața muncii, s-ar putea putea confrunta cu o scădere similară cu cea a economiei Japoniei.

Estimarea de 200.000 de imigranți pe an, recomandată în cadrul studiului, acoperă atât imigranții din UE, cât și pe cei din afara blocului comunitar, având la bază o analiză macroeconomică și o repartizare sectorială a deficiențelor de pe piața muncii.

În plus, studiul arată că, pe termen scurt, riscul acutizării crizei de pe piața muncii este foarte ridicat în condițiile în care membrii executivului nu vor da din timp un semnal în negocierile pentru Brexit în ceea ce privește planurile Marii Britanii pentru rezidenții UE și pentru imigranți.

Nu în ultimul rând, chiar și cu o întârziere a vârstei de pensionare, Marea Britanie se confruntă cu „o bombă cu ceas demografică” și are nevoie să primească 130.000 de migranți/an pentru a menține procentul populației ocupate la nivelul actual.

„Între 2000 și 2050, numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla, în timp ce numărul celor care au peste 85 de ani va fi de patru ori mai mare. Populația activă din punct de vedere economic trebuie să își dubleze capacitatea pentru a se menține pe linia de plutire”, se mai arată în cadrul aceluiași studiu.

Același studiu arată, pe de altă parte, că Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, care activează în subordinea Guvernului de la Londra, a evidențiat faptul că migrația este esențială în procesul de reducere a impactului fiscal din cauza îmbătrânirii populației. Practic, susține Oficiul, în lipsa imigranților, cheltuielile alocate plății pensiilor și asigurărilor sociale vor crește de la 75% în 2012 (raportat la PIB) la 175% în 2057.

În domenii precum cel al construcțiilor sau de asistență medicală, ar fi necesari să vină pentru a activa, pe an, 47.000 de imigranți, mult mai mult decât nivelul celor calificați, care acoperă în prezent toate celelalte sectoare. De altfel, mai subliniază studiul, în industriile care nu necesită o calificare, sunt necesari să vină 60.000 de imigranți pe an.

Același studiu arată că 22.000 din cei 115.000 de lucrători din agricultură vin din UE, suplimentați de cei 60.000 de lucrători sezonieri. În sectorul agroindustrial, 120.000 din cei 400.000 de angajați provind din restul țărilor europene.

Per total, conchide studiul, industria Marii Britanii ar avea nevoie de cel puțin 100.000 de lucrători care să provină din rândul imigranților/an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Taxă trecută în lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii care vor plăti de 5 ori...
Mare schimbare pentru pensionari. Vor scăpa de o corvoadă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Se împlinesc 25 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a...