Salvamarii români cer închiderea plajelor când e steag roșu: ” Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu! Pășește pe apă și vine înapoi…”

Salvamarii români cer închiderea plajelor când e steag roșu:  Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu! Pășește pe apă și vine înapoi...
Publicat: 11/08/2017, 19:09

Președinte al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, care operează plajele din Mamaia și Constanța, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri la Prefectura Constanța, că în acest sezon estival salvamarii din nordul litoralului au avut aproximativ 2.000 de intervenții pentru salvarea unor persoane din apele mării, mai mult de jumătate dintre acestea fiind făcute atunci când condițiile de îmbăiere nu era bune, iar scăldatul era interzis sau permis numai înotătorilor cu experiență.

„De la începutul sezonului avem 1976 de intervenții la mare, din care, rețineți, sunt 773 în zilele cu steag galben și peste 840 pe steag roșu! În Australia, în Germania, la steag roșu salvamarul pleacă acasă. Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu! Pășește pe apă și vine înapoi… Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amendă. Belgia, Germania, Italia, Spania, dau amendă până la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respectă regulile”, a spus Gabriel Bălan.

El crede că cea mai simplă soluție ce poate fi aplicată în cazul celor care intră în mare chiar și atunci când scăldatul este interzis, riscând astfel și viața salvamarilor, este, în lipsa unei legi care să prevadă amendarea teribiliștilor, să se închidă plajele periculoase când vremea este rea.

„Administratorii să închidă plaja. Este o plajă periculoasă, se închide și gata. (…) Prin echipamente, prin pregătire, poți să iei măsuri astfel încât să eviți. Unde este zonă periculoasă să închidă plaja, nu mai fac plajă organizată și nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus . Treaba ta ce faci domnule, dar trebuie să ne protejăm și pe noi”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, o altă problemă este prezența skijet-urilor prea aproape de țărm, printre oamenii care se scaldă, și a declarat că i-a cerut premierului să reglementeze acest aspect.

„Am făcut un memoriu la premierul României pentru a reglementa în regim de urgență situația celor care se joacă cu skijet-urile pe apă. Cum să dai unui copil de 16 ani, fără nimic, mai bea și o bere, să se joace cu 200 de cai putere, printre capetele oamenilor. (…) Acum Apele Române dau autorizații unde vrea agentul. În lege spune să nu fie în preajma celui care face plajă. În stânga și în dreapta skijet-ului nu trebuie să existe om care face plajă. La noi, unde au vrut, le-au dat autorizație. Am propus ori să-i scoată dincolo de Corbu, ori să facă skijet la 500 de metri de la țărm. Până la geamandură cei care merg la scăldat, după aia o zonă tampon pentru sporturi nautice fără elice și apoi, în larg, să facă. Skijet-ul nu e un sport. (…) De ce ăla care face surf, snorkeling (activitate sportivă de scufundare/înot la suprafața apei – n.r.), scufundări, caiac, nu are voie să aibă o zonă a lui. Eu sunt practicant de caiac și în fiecare zi mă feresc de cei cu skijet-ul”, a afirmat șeful salvamarilor din Mamaia și Năvodari, precizând că și cei care vin cu ambarcațiuni de agrement la țărm, pentru a lua oamenii la plimbare pe mare, le pun acestora viața în pericol.

De asemenea, el a făcut un apel și către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și cei ai Gărzii de Coastă, prezenți la întâlnirea de la Prefectura Constanța, să încerce să nu se apropie de țărm, în timpul intervențiilor, dacă nu au echipate ambarcațiunile cu elice cu protecție (guard propeller – n.r.).

Vlăduț Ion, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea, a recunoscut că niciuna dintre ambarcațiunile pregătite pentru intervenție în zona de litoral nu are protecție la elice, dar salvatorii sunt învățați să oprească motorul atunci când se apropie de zonele de îmbăiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc