Ziua și scandalul în Parlament. Senatoarea USR Florina Presadă susține că a fost înjurată de Liviu Brăiloiu de la PSD: „Ceea ce a spus nu poate fi reprodus”

Ziua și scandalul în Parlament. Senatoarea USR Florina Presadă susține că a fost înjurată de Liviu Brăiloiu de la PSD: „Ceea ce a spus nu poate fi reprodus
Publicat: 21/12/2017, 14:11
Actualizat: 26/03/2019, 18:28

UPDATE:„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot să vă relatez, în schimb, contextul. Și anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărți membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre „Ferma Animalelor”, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început să mă insulte și să mă injure. Nu este prima dată, voi face o plângere împotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde există un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era președinte de ședință, să suspende ședința, însă a refuzat să facă acest lucru”, a susținut Presadă la Parlament.

Întrebată dacă alți senatori au auzit respectiva înjurătură, Presadă a confirmat.

„Da, sunt colegii domnului Brăiloiu. În acel moment eram doar eu în rândurile ocupate de către senatorii, i-a amuzat foarte mult această replică a domnului Brăiloiu”, a precizat Presadă.

Rugată să-i transmită un mesaj lui Brăiloiu, Presadă a precizat că, data viitoare, poate îi va oferi niște cărți de joc.

„Din păcate, noi ne-am obișnuit destul de mult cu acest tip de comportament, nu cred că este o întâmplare că el vine preponderant din partea parlamentarilor PSD. Vom continua să facem plângeri și vom continua să aducem în atenția publică acest timp de comportament. Limbajul și cmportamentul acestor oameni a escaladat într-o direcție nedorită, nu vreau să repet cee ace s-a spus, în mod sigur ar trebui sancționate. Nu vreau să cred că colegele domnilor de la PSD sunt de-acord cu un astfel de comportament”, a adăugat Presadă.

Senatorii USR au împărțit, joi, în plenul Senatului unde s-a votat Legea 317/2004 privind CSM, cartea „Ferma Animalelor” de George Orwell, colegilor din majoritatea parlamentară.

În deschiderea ședinței în care se dezbate și votează proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, senatorul USR, Radu Mihail, precizat că în cazul în care majoritatea va forța trecerea pachetului de legi ale justiției, Comisia Europeană ar putea face și în cazul României un anunț similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte ce țin de independența justiției și a statului de drept.

„Noi nu dorim ca țara noastră să intre în rândul țărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, țări pe care oficiali de la București, inclusiv din conducerea Senatului le curtează acerb. Vă propunem să nu continuăm cu dezbaterea acestei legi”, a susținut Mihail.

Totodată, și senatorul PMP, Dorin Bădulescu, a precizat că grupul senatorial al partidului nu va participa la dezbateri și la vot.

„PMP nu va legitima acest proces care duce la modificarea legilor justiției. Aceste lucruri sunt forma noastră de protest față de cum ați modificat legile justiției. Nici nu vom vota sau vom face vreun gest în legătură cu aceste legi”, a precizat Bădulescu.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a replicat senatorului USR, Radu Mihail, că Uniunea dorește să mențină în România „aceeași frăție nenorocită care a distrus țara și justiția”.

„Am auzit, mai devreme, o intervenție a unui coleg senator care făcea o comparație între România și Polonia. În primul rând, vreau să vă spun că pentru mine, Polonia este o țară care merită toată admirația, pentru că știe să-și respecte valorile, tradițiile, independența și suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, și în mod suvveran, Parlamentul. Eu am să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator și în calitate de cetățean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenței în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporții a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiția din România, care a fost călcată în picioare”, a declarat Tăriceanu.

Liderul Senatului a adăugat că independența justiției a rămas numai pe hârtie.

„Care este independența justiției atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiție și în curțile care fac justiția, nu mă refer la procurori. Aceasta este justiția pe care dumneavoastră o apărați? Sunt absolut decepționat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziție. În loc să aud din partea unui partid care s-a făcut ecoul cetățenilor și care ar fi trebuit să prețuiască mai mult decât orice valorile liberale, adică drepturile și libertățile cetățenilor și să le pună pe primul plan, văd că în cntinuare doriți să mențineți în România aceeași frăție nenorocită care a distrus țara și justiția și încrederea în ea, între servicii, între aparatul represiv, instituțiile de forță ale statului. Nu acesta este modelul de democrație liberală europeană pe care cu toții ne-o dorim și la care cu toții aspirăm. Nu acesta este modelul cu care am intrat în Uniunea Europeană”, a subliniat Tăriceanu.

De asemenea, liderul PMP, Traian Băsescu, a spus că România, când a intrat în Uniunea Europeană, a cedat din suveranitate.

„Avem capitolul 3 din tratat care da o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran și nu statul național. Încurajarea naționalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toți”, a punctat Băsescu.

În replică, Tăriceanu a declarat că nu face parte din categoria naționaliștilor care duce naționalismul pe primul plan.

„Suveranitatea parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutăm despre întărirea legalității socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forța instituțiilor care bineînțeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetățenilor. Eu ceeea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor cetățenești care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcției UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci să fim membri de facto și în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri și facem în România un fel de creație care seamnănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept”, a susținut Tăriceanu.

Senatorul USR, Radu Mihail, a precizat că a fost agresat verbal în sala de plen.

„Mi s-a spus de către cineva care este în viața politică de zeci de ani că trăiesc în România degeaba. Aș vrea să vă spun că am ales să trăiesc în România după ce am fost în exil 16 ani pentru că oameni ca acela care a rostit acele cuvinte calcă în picioare drepturile cetățenilor români, se preocupă de interesul personal și încearcă să schimbe legile justiției pentru interesul personal al lui și al unei clici. Așa că nu trăiesc degeaba în România, de aia am venit în România și vom face acest lucru dacă vrea, sau dacă nu vrea acest domn care îmi spune că nu vrea să ne mai audă. Domnule Tăriceanu, o să ne auziți și azi, și mâine și peste 10 ani fără nicio problemă. Va veni vremea și nu foarte târziu când ne veți cere cuvântul de pe banca opoziției dacă nu cumva veți fi în alt loc”, a replicat Mihail.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...