Top 10 orașe cu cel mai mic cost de trai din lume. Pe ce poziție se află Bucureștiul

Top 10 orașe cu cel mai mic cost de trai din lume. Pe ce poziție se află Bucureștiul
Publicat: 18/03/2018, 13:50

Clasamentul este întocmit în funcție de cele mai mari costuri, astfel că, în „oglindă”, în partea de jos a acestuia, apar orașele cu cele mai mici costuri.

În acest an, capitala Siriei, Damasc, ocupă ultima poziție în topul celor mai scumpe orașe, devenind, astfel, cel mai ieftin.Înaintea Damascului este situată capitala Venezuelei, Caracas, care a coborât cu 13 locuri, pe locul 132.

„După cum o demonstrează Damasc și Caracas, un număr din ce în ce mai mare de orașe devin mai ieftine din cauza schimbărilor politice sau economice. Printre acestea se numără și Alma Ata (Kazakhstan), Lagos (Nigeria), Bangalore (India), Karachi (Pakistan), Algiers (Algeria), India (Chennai), București (România) și New Delhi (India)”, notează autorii studiului.

La polul opus, în Europa de Vest, orașele din afara zonei euro rămân în mare parte cele mai scumpe. Zürich (2), Oslo (5), Geneva (6) și Copenhaga (8) se numără printre cele mai scumpe 10 orașe. Singura excepție este Parisul (locul 2), care a apărut printre primele zece orașe cele mai scumpe din 2003. Următoarele orașe sunt Hong Kong și Oslo, care se alătură celorlalte orașe în top 10.

Toate orașele analizate au fost comparate cu un cost mediu din New York, care are un indice stabilit la 100, București aflându-se în clasament cu un index de 48 din 100.

Potrivit analiștilor, costul vieții se schimbă constant și există deja indicii privind modificările care urmează să aibă loc în cursul anului următor.

The Economist Intelligence Unit se așteaptă ca după o creștere economică la nivel global încurajatoare în 2017, anul 2018 să continue pe linii similare, însă „este de așteptat ca economia americană și zona euro să se alăture guvernului Chinei, încercând să gestioneze cu atenție încetinirea economică.

Prețurile ridicate ale mărfurilor vor stimula exportatorii de pe piețele emergente, la fel și cererea externă mare de pe piețele dezvoltate”, mai arată autorii studiului.

După cinci ani consecutivi de declin, prețurile la petrol și materii prime au scăzut în 2016 și au revenit în 2017. Acest lucru va avea un impact asupra prețurilor, în special pe piețele în care bunurile de bază constituie cea mai mare parte a coșului de cumpărături. Chiar și cu creșterea actuală a prețurilor la petrol, acesta va fi sub nivelul anilor anteriori, dar va continua să cântărească economiile care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol, mai arată analiștii.

Totodată, în 2018 s-ar putea observa influențele unor șocuri politice și economice care au avut un efect mai profund asupra țărilor analizate. Regatul Unit a înregistrat deja scăderi accentuate ale costului relativ al vieții datorată referendumului Brexit și slăbiciunilor legate de valută. În 2018, analiștii se așteaptă ca acestea să se traducă în creșterea prețurilor, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare devin mai complicate, iar costurile de import cresc.

De asemenea, fluctuațiile monedelor continuă să fie o cauză majoră pentru modificarea clasamentului. În ultimul an, o serie de piețe au cunoscut mișcări semnificative ale monedelor, care au contracarat în multe cazuri impactul modificărilor interne ale prețurilor, se prezintă în raport.

„Costul Vieții la Nivel Mondial” este un sondaj bianual de cercetare al Economist Itelligente Unit Limited și compară peste 400 de prețuri individuale la mai mult de 160 de produse și servicii. Acest coș include alimente, băuturi, îmbrăcăminte, articole de uz casnic și articole de îngrijire personală, chirii, abonamente de transport, facturi de utilități, școli private și costuri recreative.

Sondajul este un instrument conceput pentru a ajuta specialiștii în resurse umane și managerii de credite să calculeze indemnizațiile pentru costul vieții și să construiască pachete de compensații pentru expatriați și pentru călătoriile de afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară