De ce nu poate PNL? Detalii esențiale pe care Ludovic Orban se face că nu le vede

De ce nu poate PNL? Detalii esențiale pe care Ludovic Orban se face că nu le vede
Publicat: 15/04/2018, 11:15

„Iresponsabilii care ne conduc astăzi acționează după principiul „După noi, potopul”. Ne pun în cârcă nouă și copiilor noștri această povară, care va afecta negativ veniturile fiecărui român pe termen mediu și lung. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru indiferență și neparticipare la viață publică și la vot. Data viitoare mergeți la vot și să nu îi mai votați niciodată!”, i-a îndemnat Orban pe alegători, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook.

În ceea ce privește remarca acestuia referitoare la faptul că datoria publică a României a crescut cu 5,5 miliarde de euro, în condițiile în care PSD nu a realizat investiții notabile, și că banii au fost „azvârliți în pomeni electoraliste”, putem fi de acord. Dar că această situație este cauzată exclusiv de indiferență și neparticipare la vot a românilor, mi se pare o dovadă de existență la marginea realității a liderului liberal.

În primul rând, această situație a fost provocată de o „prestație” lamentabilă a PNL, aflat de ani buni într-o „opoziție” lâncedă și colaboraționistă.

Atunci când i-a convenit, nucleul politic al PNL a trântit meciurile cu PSD, fără apăsare. Este inutil să reiau aici vechea discuție despre sprijinul pe care liberalii l-au oferit, în diverse ocazii și pe diverse proiecte de lege, social-democraților, lăsând impresia unei opoziții de fațadă.

Cum s-a ajuns, însă, la o structură politică în care PSD a surclasat dreapta, fără drept de apel, este o altă discuție, și are legătură, exclusiv, cu strategiile politice defectuoase pe care PNL le-a aplicat, cel puțin, din 2012 încoace.

Monstruoasa coalizare cu PSD, sub deviza „Băsescu trebuie să plece cu orice preț”, a terminat ca imagine și credibilitate PNL, la dreapta eșicherului, partidul continuând să scadă în sondaje, o dată în plus, în momentul ruperii USL.

Ca să greșești de două ori, cu atâta impetuozitate, într-un timp atât de scurt – formarea USL, urmată, la scurt timp, de distrugerea alianței, mișcare politică imputată, ulterior, lui Crin Antonescu, recte PNL -, nu poate fi decât o dovadă de aventurism politic, de nepermis unui partid de talia PNL.

Au urmat, pe acest trend negativ, alte două gafe de proporții: campania pentru prezidențiale, la capătul căreia Iohannis s-a ales pentru Cotroceni doar cu aportul decisiv al aroganței lui Ponta și a staff-ului său (PNL fiind incapabil să-și propulseze candidatul pe primul loc, pentru turul întâi), și penibilul război fratricid, desfășurat în campania electorală pentru alegerile locale, la București (cu consecințe dezastruoase).

Ca să nu mai vorbim de poziționarea confuză față de guvernarea tehnocrată – în urma căreia a decontat toate minusurile cabinetului Cioloș, deși, susținuse guvernarea în discuție la „paritate” cu PSD – sau de umilința la care a fost supus de premierul Dacian Cioloș, care s-a lăsat rugat, în zadar, să preia partidul pentru a-l conduce (sau întări) în alegeri.

Sigur, au existat și nuanțe de gri în aceste căutări. Or fi existat și câteva pozitive pe parcurs. Nota predominantă, însă, rămâne aceea a unui partid slab, slăbit și mai mult de o fuziune complicată și generatoare de permanente conflicte intestine.

Acestea sunt, în mare, premisele instalării dezinteresului manifest al electoratului, care a condus la „neparticiparea la viața publică și la vot”.

Ele au fost generate, în primul rând, de instalarea în masa electoratului a sentimentului de neîncredere în puterea de organizare a partidelor de dreapta, apoi de lipsa coeziunii, a unui front comun care să potențeze, în contextul dat, un semnal coerent în menținerea unui tablou general de echilibru, și, în ultimă instanță, a unei„redute” funcționale.

Iar Ludovic Orban și PNL ar trebui să țină seama de întregul context, atunci când sunt tentați să acuze, exclusiv, electoratul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata