MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată

MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată
Publicat: 08/10/2018, 15:59

Dacă până acum vaccinul HPV (Human Papiloma Virus) putea fi administrat doar fetițelor și femeilor până la 26 de ani, Agenția Medicamentului din Statele Unite ale Americii (n.r. – Food and Drug Administration) a luat decizia ca acesta să poată fi făcut atât de femeile, cât și de bărbații care au vârsta între 27 și 45 de ani.

Medicii români susțin că decizia artrebui adoptată și în România, ba mai mult, vaccinul ar trebui să fie asigurat prin program Național de Vaccinare.

„Vaccinarea contra HPV este foarte bună și la nivel mondial există rezultate foarte bune privind această vaccinare. Experiența americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie să ne gândim că acolo s-au vaccinat și femei și bărbați, pornind de la ideea că infecția este și la bărbați în condițiile în care noi avem discuții de ani de zile dacă să introducem sau nu acest vaccin în Programul Național al României. În primul rând, noi nu neapărat avem o problemă cu vaccinarea, dar nu avem bani. Sigur că ne dorim foarte mult și susținem ideea de a vaccina persoanele aflate în grupa de vârstă inițială, dar și extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea.

De asemenea, medicul mai precizează că este important nu doar femeile să se vaccineze, dar și bărbații, care sunt predispuși infectării cu virusul HPV.

„Noi nu avem infecție doar la femei, avem infecție și la bărbați, cum ar fi mai multe tipuri de cancer. Sunt foarte multe tipuri de cancer care au în spate infecția cu HPV. (…) Din punctul de vedere al unui medic, prevenția este cel mai important lucru pe care îl putem face, este eficientă și e modalitatea prin care putem opri împrăștierea bolii și putem salva vieți”, a mai adăugat medicul.

Potrivit acesteia, în România, anual, mor aproximativ 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 4.000 sunt diagnosticate cu această afecțiune. Vaccinul este cel mai avansat instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV.

„Cel mai important lucru este ca femeile să fie îndrumate, să primească o informație corectă, transparentă și să înțeleagă despre ce este vorba. Să aibă acces la vaccinare, asta înseamnă inclusiv să aibă vaccinul. După consult ele pot fi vaccinate fără niciun fel de problemă. Insist foarte tare pe consultul clinic”, mai adaugă medicul.

Valeria Herdea susține că vaccinul împotriva infecției cu HPV poate fi achiziționat din farmacii, dar nu este susținut de Programul Național de Vaccinare din punct de vedre financiar, în schimb este recomandat de forumurile medicale din România.

Potrivit Societății Române de Microbiologie, cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne de care se îmbolnăvesc femeile cu vârste între 30 și 50 de ani în întreaga lume. În 99,7% din cazuri este cauzat de infecția persistentă cu tulpinile HPV cu risc crescut (HPV HR).

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acționează și împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică