Supraviețuitoare COLECTIV în instanță: FOCUL pe tavan înainta BIZAR DE REPEDE

Supraviețuitoare COLECTIV în instanță: FOCUL pe tavan înainta BIZAR DE REPEDE
Publicat: 15/11/2018, 17:17

Andrea Bokor a declarat în fața instanței că i se făcuse rău cu câteva minute înainte să izbucnească flăcările și a ieșit din club pentru a lua o gură de aer; chiar atunci clubul s-a umplut de fum și flăcări, iar cei din interior s-au înghesuit către ieșire.

„În seara respectivă am fost în club pentru a asista alături de prieteni la un concert. (…) Erau foarte multe persoane (n.r. – în clubul Colectiv), de ordinul sutelor. De la bar până la mese, lumea era foarte înghesuită, ca sardelele. Lumea asculta concertul de la intrare. La un moment dat simțeam că mi se face rău și i-am cerut prietenului meu să mă ducă afară. Stând afară, la un moment dat am observat că lumea ieșea, iar în primele secunde am crezut că e o pauză. După câteva secunde am văzut că era fum și panică. Flăcările s-au dus foarte repede, era doar fum. Apoi am văzut o grămadă de oameni, unii peste alții: se blocaseră, erau acoperiți cu fum. (…) Din momentul în care mi s-a făcut rău până în momentul în care am ieșit a durat 20-30 de secunde”, a relatat Andrea Bokor.

Un alt martor, Ana Maria Adam, a declarat în fața instanței că și-a dat seama că e ceva în neregulă atunci când a văzut artificiile, moment în care a decis să părăsească clubul.

„Era destul de multă lume, cred că erau 100 de oameni, nu pot să apreciez. Pe lângă stâlpi erau un fel de chestii, puteai să pui scrumiera, băutura, un fel de măsuțe. La bar era chiar gol, părea mult mai liber. (…) (n.r. – În timpul concertului) m-am speriat, am zis: M-am tras mai în spate, am simțit că ceva nu e în regulă: am simțit nevoia să merg la toaletă și să merg să fumez o țigară afară. Când am ieșit de la toaletă – care era lângă bar – am văzut flăcări pe tavan. Nu mai țin minte dacă era fum, dar am văzut o vâlvătaie, așa, care venea spre mine. Unii nu s-au panicat, cred că așteptau să vină cineva cu extinctorul. Eu am ieșit (…) profitând de faptul că era spațiu liber pe lângă bar. La ieșire era înghesuială deja și am fost ajutată de o prietenă. Lumea făcea presiune să iasă, ușa era strâmtă. (…) Am zis (n.r. – în declarația de la urmărirea penală) că focul pe tavan înainta bizar de repede. Când am zis bizar mă refeream la faptul că avea o viteză neașteptată, dar nu știu care era în mod normal viteza de propagare, nu e domeniul meu”, a relatat martora.

Opt inculpați în dosar

Primii 25 de martori au fost citați, vinerea trecută, la Tribunalul București pentru a da declarații în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecați patronii clubului, pompierii, dar și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Noul judecător desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, după ce magistratul care se ocupa de el, Mihail Terceanu, s-a pensionat la finalul lunii august, a hotărât să nu reia procesul de la zero și a stabilt ca primii martori să fie chemați. Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpați: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri și două societăți comerciale (Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Apărătorii din dosar au contestat probele cu martori efectuate în cursul urmăririi penale și rezultatele rapoartelor de expertiză. Instanța a aprobat readministrarea probatoriului. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a anunțat că are probe și martori noi: angajații care au participat la pregătirea sălii.

Judecătorul a încuviințat înscrisurile deja depuse la dosar care arată situația medicală și cauzele care au dus la deces, dar va lua în considerare și documentele ulterioare, privind evoluția stării victimelor aflate încă în tratament.

Acuzațiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Timp de trei ani, dosarul a parcurs pași puțini și greoi: inițial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competența instanței.

În final, s-a decis declinarea competenței către Tribunalul București, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părți civile 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții. În prezent, inculpații sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-și îngriji rănile.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?