Kelemen Hunor critică abordarea în cazul organizării exercițiului militar hibrid din Harghita și Covasna: E incorectă

Publicat: 07/10/2019, 21:59

„Noi am aflat când au anunțat acum câteva zile, generalul Botea dacă nu mă înșel și a zis că urmează acest exercițiu. Armata sigur că trebuie să facă exerciții pe teritoriul țării. Acest general a dat o explicație absolut inacceptabilă din punctul meu de vedere. A vorbit de Donbas și Osetia de Sud unde au fost situații similare. El a dat aceste două chestiuni. Acolo s-au purtat războaie de toată frumusețea. Noi nu suntem în această situație. Dacă cineva din conducerea armatei vede în secuime o problemă de genul Osetia de Sud sau Donbas, eu cred că nu a înțeles nimic sau încearcă să manipuleze ceva. Deci este doctrina lui Ceaușescu, nu poti să ai încredere în maghiari, nu poți să ai încredere în secui, ei reprezintă o amenințare la securitatea națională-. nu putem accepta așa ceva. Din punctul meu de vedere este o abordare greșită”, a declarat Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Prezidențiabilul UDMR a adăugat că nu e corect ca statul român să aibă o singură ofertă pentru secuime, anume exercițiile militare. Totodată, acesta a susținut că maghiarilor li se reproșează că nu aduc investitori, însă de vină este infrastrcutura.

„Statul român dacă nu poate oferi altceva decât exerciții militare pe războaie hibride în secuime, nici măcar nu este la granița cu Ucraina sau la marginea României, este în mijlocul țării. dacă asta este singura ofertă a statului român nu e bine. De ce nu construiești? De 30 de ani ne chinuim, nu există infrastructură și nu vin investitorii. Suntem acuzați că nu aducem investitori. Unde să îi aducem? Din punctul meu de vedere e o abordare extrem de greșită, oamenii sunt extrem de nervoși în Harghita și Covasna. Oamenii spun de ce statul român nu are încredere în noi nici acum după 30 de ani. Suntem oameni care muncim, nu plecăm din această țară”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că exercițiul militar anunțat crează gândul „că oamenii vor să facă acolo o diversiune”.

„Nu cred că este o abordare corectă. Nu am nicio problempă cu exercițiile militare. Doar cu explicația și locul”, a conchis Hunor.

Reacția vine în contextul în care în spațiul public au apărut declarații atribuite generalului Marian Botea referitoare la necesitatea acestui exercițiu după manifestarea războiului hibrid în Georgia și Ucraina.

Aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie 2019, la exercițiul interinstituțional CONCORDIA 19, în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, precum și municipiul București.

Această etapă de instruire interinstituțională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale instituțiilor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională.

Planul activităților exercițiului CONCORDIA 19 include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operațională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale