Capra neagră, motiv de dispute între senatori: „Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură”

Capra neagră, motiv de dispute între senatori: „Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură
Publicat: 09/10/2019, 14:18

Inițiativa senatorilor și deputaților USR a fost respinsă, cu 33 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” și două abțineri.

Inițiativa prevede abrogarea pct.2 de la litera A din Anexa nr.1, pentru completarea Anexei nr.2, precum și pentru modificarea pct.5 din Anexa nr.3 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006, anume introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate.

„La ora actuală, din cauză că în restul Europei capra neagră este o specie abundentă, datorită înmulțirii libere din cauza lipsei părădătorilor naturali (lupul și râsul), ea nu mai este o specie protejată în Europa. Spre deosebire e restul Europei, populația de capre negre din România este ținută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menținerea efectivelor în jurul cifrei de 6000 de exmplare. Dată fiind această situație, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naționale a țării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naționale.”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Proiectul a primit un raport comun de respingere, de la comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltarea rurală. În opinia senatrorilor USR și PNL, proiectul nu ar fi trebuit trimis la comisia pentru agricultură.

„Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură. Caprele negre nu au o problemă cu tenerurile agricole. Sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afecetază habitatul caprelor negre, nu invers.(…) Dacă acest raport este unul de respingere, este deoarece în comsia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condițiile în care, consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în comisia de agricultură, în timp ce în comisia pentru ape, a fost un vot majoritar pentru”, a afirmat Mihai Goțiu, senator USR, miercuri, în plen.

Marcel Vela, senator PNL, i-a susținut punctul de vedere.

„Acest proiect de lege are o problemă de formă. Raportul a fost trimis la comisia de agricultură. N-am auzit ca în România să fie ferme de agricultură de capră neagră. (…) Aș dori să fac apel la dumeavoastră, nu să vă gândiți neapărat ce zic alegătorii când se duc în circumscripții și află că ați votat să fie împușcată capra neagră, ci la dorința dumneavoastră de a lăsa moștenire copiilor și nepoților darurile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu.”, a reiterat liberalul.

În replică, senatorul PSD, Florian Bodog, a declarat că dacă senatorii liberali ar fi prezenți la procesul legislativ, ar putea influența decursul inițiativei.

„M-a surprins intervenția politicianistă a domnului senator antevorbitor. Vreau să vă reamintesc că dacă ați fi prezent, liderii de grup, președintele comisiei ar fi prezent, ați putea solicita transmiterea oricărei inițiative legislative a oricărei inițiative la comisiile la cre credeți că trebuie să fie evaluate. Dacă ați fi fost atent la expunerea de motive a inițiatorului, și nu ați fi stat pe Facebook, ați fi aflat că în România se respectă reglementările europene, de aceea spun că aveți un demers politicianist și ați spus că nu respectăm reglementările europene și că doar noi împușcăm capra neagră, nu despre împușcarea caprei negre este vorba aici. Discursurile politicianiste le puteți face la declarații politice dimineața, miercuri dimineața este sesiunea de declarații politice, dar nu în plen, să dezinformați opinia publică.”, a spus Bodog.

Alina Gorghiu a afirmat că Florian Bodog a preluat cuvântul doar după ce și-a rezolvat procesul penal.

„Dacă se trezește domnul Bodog să fie gureș după ce și-a rezolvat problema cu urmărirea penală în plenul senatului, e foarte bine. A tăcut până acum, dintr-odată, la dezbateri generale, în loc să vorbească despre proiect, ne ceartă. (…) Dacă aveați decența grupul PSD să fiți prezenți în plen, nu trecea o lună să avem vot pe organice.”, a conchis Gorghiu.

Plenul Senatului a fost suspendat, luni, din lipsă de cvorum, deoarece PSD a părăsit sala, după ce mai multe legi au fost respinse. Printre acestea se numără și proiectul de lege „Legea resurselor hidrominerale”, depus de către Guvern în procedură de urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto