Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, de la conștientizare la asumare

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, de la conștientizare la asumare
Publicat: 25/11/2019, 08:19

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000. Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

Sâmbătă, pe Esplanada Cercului Militar Național din Bucureștti a avut loc un eveniment de conștientizare și asumare a luptei împotriva violenței domestice, „Wake UP – este momentul să acționăm”, cei prezenți venind cu ceasuri deșteptătoare.

„O viață fără violență reprezintă un drept fundamental inalienabil: violența împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului!”, notează Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara într-un text dat publicității săptămâna trecută.

„Lasă masca jos – Violența psihologică nu se vede, dar lasă urme adânci” este sloganul prin care Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității vor marca împreună ziua de 25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

Evenimentul Marș mut este programat să se desfășoare luni în intervalul 11.00 – 12.30 cu plecare din Bastionul Maria Theresia din Timișoara și oprire pe platforma din fața Complexului de Servicii pentru Victimele Violenței Domestice și Agresori (strada: Simion Bărnuțiu, nr.11 – Clădirea cu Piastrelle). Participanții (număr estimat 400 persoane) vor merge în șir indian, unul în spatele celuilalt (lanț uman aproximativ 200 de metri), vor purta pe fețe măști albe, simple. La destinație, la semnalul (transmis prin portavoce) „Lasă masca jos! Violența psihologică nu se vede, dar lasă urme adânci! Lasă cicatrici! Provoacă răni! Oprește Violența! Viața este frumoasă, merită trăită!”cei prezenți vor renunța la mască și vor realiza un dans sincron – coordonat de fosta campioana națională de dans sportiv, Anca Mirci.

Ziua de 25 noiembrie este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate împotriva femeilor. Violența împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, pe stradă, în transportul public, în școli și universități, în mediul online etc. Violența afectează viața de zi cu zi și împiedică o participare deplină în cadrul societății. Trebuie să schimbăm percepția greșită, potrivit căreia hărțuirea sau violența la adresa femeilor este un comportament acceptabil și normal. Este responsabilitatea noastră de a spune „nu” și de a respinge în mod deschis actele de violență sau de hărțuire și de a oferi sprijin victimelor, arată Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Cu aceeași ocazie, Clubul Rotary Mangalia, organizează marți, la Caminul Cultural din com. Albești, începând cu ora 17.00, o întâlnire cu publicul – tema „Alege să nu fii o victima! Afla-ți drepturile!” , unde vor fi oferite sfaturi juridice.

Primăria Municipiului Câmpia Turzii, în colaborare cu Poliția Municipiului Câmpia Turzii, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” și Liceul Teoretic „Pavel Dan”, derulează mercuri proiectul „Încotro”, care are ca obiectiv întărirea capacității societății civile, a autorităților și instituțiilor locale de prevenire și gestionare a violenței asupra femeilor din Câmpia Turzii. În cadrul proiectului, în incinta Primăriei – Sala Europa, va avea loc cu începere de la ora 11.00, o masă rotundă la care vor participa reprezentanți ai autorității publice locale, ai societății civile și specialiști din serviciile de asistență socială, sănătate și poliție din comunitate. Ulterior, începând cu ora 12.00, se va derula o campanie stradală de sensibilizare și conștientizare privind violența asupra femeilor. Campania include manifestări de teatru de stradă, expoziție de lucrări tematice realizate de către elevi, amenajarea zonei de la intrarea veche a instituției. În același timp, vor fi distribuite în comunitate materiale informative privind violența asupra femeii de către angajații Direcției de Asistență Socială și voluntari ai Primăriei Municipiului Câmpia Turzii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata