Descoperirea uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, descoperită accidental de oamenii de știință

Descoperirea uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, descoperită accidental de oamenii de știință
Publicat: 21/01/2020, 10:51

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff analizau sângele de la o bancă de sânge din Țara Galilor, Marea Britanie, în căutarea de celule imune care ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au găsit un tip complet nou de celule T.

Acea nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acționează ca un cârlig de prindere, se atașază de majoritatea celulelor canceroase umane, în timp ce ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator, s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului și expert în celule T, de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a declarat că a fost „extrem de neobișnuit” să descopere o celulă care luptă împotriva mai multor tipuri de cancer ceea ce poate conduce la conceperea unui tratament universal.

„Aceasta a fost o constatare serendipită, nimeni nu știa că această celulă există”, a spus profesorul Sewell pentru The Telegraph.

„Descoperirea noastră a dat naștere perspectivei de a avea un tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T, care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer la nivel mondial. Înainte de această descoperire, nimeninu credea că acest lucru ar putea fi posibil”, a continuat acesta.

Întrebat dacă această desoperirea înseamnă că cineva din Țara Galilor este complet imun la cancer, profesorul Sewell a răspuns: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar, din anumite motive, nu este activat. Momentan nu știm ”

Terapiile bazate pe celulele imune pentru a lupta împotriva tipurilor specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie și nu funcționează pentru tumorile solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente – cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T – implică prelevarea de celule imune de la un pacient care sunt apoi modificate, astfel încât să se poată agăța de molecule care stau la suprafața celulelor canceroase.

Celulele sunt apoi crescute în număr mare și injectate în fluxul sanguin al pacientului.

Terapia CAR-T este folosită acum pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcționează pentru tumorile solide, marea majoritate a cazurilor de cancer. Terapiile TCR-T pot funcționa și la alte tipuri de cancer, dar trebuie să se agațe de molecule numite HLA, care variază foarte mult în populație.

În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă pe celulele canceroase numită MR1, care nu variază la oameni, se găsește aproape în toate celulele canceroase.

Acest lucru înseamnă că tratamentul ar putea funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer, ceea ce crește posibilitatea de crearea a unor bănci de celule imune speciale care să creeze un tratament instantaneu în viitor – „direct de pe raft” .

Cercetătorii au injectat celulele imune noi descoperite în șoarecii care erau purtîtori de cancer uman și aveau un sistem imunitar uman. În urma acestui experiment au descoperit rezultate „încurajatoare” pentru lupta pentru eliminarea cancerului.

Aceștia au demonstrat că celulele T ale pacienților cu cancer de piele, care au fost modificate pentru a exprima noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci și celulele canceroase din laborator ale altor pacienți.

Profesorul Sewell a declarat că „oamenii potriviți” sunt acum interesați de dezvoltarea potențialelor noi terapii și că progresul ar putea să fie acum unul „destul de rapid”.

De asemenea, echipa de specialiști susține că studiile umane, cu pacienții bolnavi, în stadiu terminal, ar putea să înceapă încă din noiembrie, dacă noul tratament trece în continuare testele de siguranță de laborator.

„Acest nou tip de terapie cu celule T are un potențial enorm pentru a depăși limitările actuale ale CAR-T, care s-a luptat să identifice adecvat și sigur. ținte pentru mai multe tipuri de cancer”, a declarat profesorul Oliver Ottmann, șeful departamentului de hematologie al Universității Cardiff, al cărui departament se ocupă de terapia CAR-T.

Daniel Davis, profesor de Imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat că a fost o descoperire interesantă care a deschis ușa terapiei celulare care poate fi folosită pentru mai multe persoane.

„Suntem în mijlocul unei revoluții medicale care valorifică puterea sistemului imunitar de a combate cancerul. Dar nu toată lumea răspunde la terapiile actuale și pot exista reacții adverse dăunătoare. Echipa a demonstrat în mod convingator că, într-un vas de laborator, acest tip de celule imune reacționează împotriva unei serii de celule canceroase diferite. Încă trebuie să înțelegem exact cum recunoaște și ucide celulele canceroase, în timp ce nu răspunde la celulele sănătoase, normale”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology.

Cinci lucruri pe care nu trebuie să le ignori niciodată:

1. Orice pierdere bruscă de greutate atunci când nu ții dietaă.

2. Sânge în materiile fecale sau în urină.

3. Tuse cu sânge.

4. O umflătură la nivelul sânului, nivel inghinal, testicular, pe partea laterală a gâtului sau a axilei.

5. Dureri severe inexplicabile.

Reducerea riscurilor de apariție a cancerului | 9 recomandări făcute deFondul Mondial de Cercetare a Cancerului:

1. Să ai o greutate „sănătoasă”. Menține-ți greutatea în intervalul sănătos și evită creșterea în greutate.

2. Fii activ fizic. Fii activ fizic în fiecare zi – mergi mai mult și stai mai puțin.

3. Mănâncă o dietă bogată în cereale, legume, fructe și fasole. Produsele integrale, legumele, fructele și leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, ar trebui să fă fie o parte majoră a dmeselor zilnice.

4. Limitează consumul de „fast food” și alte alimente procesate bogate în grăsimi, amidon sau zaharuri. Limitarea acestor alimente ajută la controlul aportului de calorii și la menținerea unei greutăți sănătoase.

5. Evită consumul de carne roșie procesată. Consumă cantități moderate de carne roșie, precum carne de vită, carne de porc și miel. Carnea procesată ar trebui consumată în cantitătți foarte mici.

6. Limitează consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. Bea în mare parte apă și băuturi neîndulcite.

7. Limitați consumul de alcool. Pentru prevenirea cancerului, cel mai bine este să nu bei alcool.

8. Nu lua suplimente pentru prevenirea cancerului. Scopul este de a răspunde nevoilor nutriționale doar prin dietă.

9. Pentru mame: alăptați copilul, dacă puteți. Alăptarea este bună atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani