DEZVĂLUIRE. Medicii au operat un pacient, suspect de coronavirus, echipați în costume de la Dedeman „Ne întrebăm cu toţii dacă familiile noastre vor mai fi în siguranță în acest spital”

DEZVĂLUIRE. Medicii au operat un pacient, suspect de coronavirus, echipați în costume de la Dedeman „Ne întrebăm cu toţii dacă familiile noastre vor mai fi în siguranță în acest spital”
Demisie în bloc la un spital din Timișoara
Publicat: 25/03/2020, 08:30

Cazul spitalului de la Suceava, unde 103 cadre medicale s-au infectat cu COVID-19, s-ar putea repeta la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Un pacient cu suspiciune de coronavirus a fost operat de o echipă de cadre medicale, care au atras atenţia asupra acestui pericol, dar conducerea Spitalului nu a luat măsuri pentru a remedia această situaţia. 

Medicul Valentin Neagu, chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu a relatat, într-o postare pe Facebook, ce efecte devastatoare poate avea birocrația în vremea pandemiei de COVID-19, în unitatea medicală, în contextul în care conducerea acesteia a decis ca pacienții, chiar și cei suspecți de coronavirus să fie operați în sala de la etajul III al blocului operator, deși medicii chirurgi găsiseră o soluție de amenajare a unui compartiment izolat, prin care riscul contaminării unui întreg spital era mult mai redus. Medicul a redat un episod cumplit, în care a povestit cum a operat, în echipament de protecție necorespunzător un pacient suspect de coronavirus.

„Astăzi am trăit o zi tristă. Am asistat neputincios la desființarea, practic, a unei secţii de chirurgie, din spitalul judeţean, cu 50 de paturi, 2 Săli de operaţie, compartiment de chirurgie infantilă şi chirurgie toracică, 2 Săli pansamente, sala de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacienţilor. Au fost mutaţi 8 pacienţi , inclusiv chirurgia infantilă, pe secţia de chirugie I şi 1 pacient a fost externat. Cum s-a ajuns aici? De mai bine de o săptămână, noi chirurgii, am făcut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, în care accesul să se facă direct din exterior, să existe un cabinet de consultaţii, în care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 să fie consultat de medicul specialist, care să decidă internare în chirurgie pentru operaţie (sau alta secţie) sau transfer la Boli Infecţioase pentru tratament şi izolare. De aici, pacientul internat, să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operaţie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, în acelaşi loc). A fost realizată alimentarea cu oxigen a sălii de operaţii, a 2 saloane de AŢI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi AŢI, masa de operaţii, lampa de operaţii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu 3 compartimente unde se poate dezbrăca în siguranţă personalul de costumul de protecţie, se poate face duş şi apoi se poate îmbrăca echipamentul obişnuit de spital, cale directă spre exterior de evacuare a deşeurilor contaminate, încăpere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizării instrumentarului chirurgical metalic, câmpuri operatorii şi halate chirurgicale sterile, de hârtie, soluţii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a încăperii, camera pentru personal, etc. A fost gândit de noi toţi şi acceptat unanim ca cea mai bună soluţie pentru protejarea restului pacienţilor din spital şi a personalului medical şi de curăţenie. Ataşam documentul cu toate semnăturile celor care au fost de acord cu această soluţie. A fost prezenta conducerea spitalului şi reprezentantul Consiliului judeţean, la faţa locului, şi au apreciat soluţia. Am demonstrat că acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie (vezi foto) Urmărea? Sâmbătă seara, a sosit o hârtie de la conducerea spitalului în care era desemnată ca sala de operaţii pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu Covid-19 , sala de operaţii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveşte întreg blocul operator (secţiile de chirurgie generală, infantila, toracică, plastică, ortopedie, urologie) Se menţiona că după operaţie, pacientul va fi plasat într-un salon la etajul III sau în secţia ATI II, comună întregului spital”, a scris chirurgul pe contul său de pe Facebook.

„S-a acoperit de hârtii şi ne-a abandonat!”

„Ieri seară a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venită din străinatate, prezentand o urgenţă chirurgicală. Am reluat telefoanele, rugăminţile, argumentele, să se renunţe la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am aşteptat încă şapte ore, după o gardă de 24 de ore, un răspuns. Tăcere. Toată lumea din biroul personal s-a acoperit de hârtii şi ne-a abandonat. Aşadar, am operat pacientul unde au stabilit dânşii, echipaţi în costume achiziţionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protecţie pentru încălţăminte, fără camera de decontaminare, fără a putea face duş, după intervenţie. Multumirile pacietului au fost o palidă consolare. Ne întrebăm cu toţii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv. Ne întrebăm cu toţii dacă familiile noastre, prietenii noştri, oamenii dragi vor mai fi în siguranţă în acest spital. Noi ne-am facut datoria pănă la capăt (în dezastruoasele condiţii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasă pentru că terminasem programul. Încă o data, a suta, mia oară, părerea noastră nu a contat în ochii celor care decid politic problemele medicale. Probabil, dorm liniştiţi, la distanţă de pericol, în sânul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar şi hârtie în care ni se specifica să nu mai venim la birouri pentru nicio problema. Ne întrebăm dacă la fel de nepăsători vor fi şi in cazul în care în acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?”,a mai scris medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...