LUDOVIC ORBAN: Trebuie să urmărim slujbele, ele se transmit online și la televizor/ Este foarte important ce vom face după trecerea primului val al epidemiei

LUDOVIC ORBAN: Trebuie să urmărim slujbele, ele se transmit online și la televizor/ Este foarte important ce vom face după trecerea primului val al epidemiei
Ludovic Orban, măsuri de șomaj tehnic la stat
Publicat: 05/04/2020, 23:19
Actualizat: 07/04/2021, 02:02

Într-o intervenție avută duminică seara la Digi 24, Ludovic Orban a abordat, printre altele, modul în care se vor desfășura slujbele de Paște, dar și soluțiile pe care trebuie să le abordeze România în eventualiatea în care vom avea un al doilea val al epidemiei.

Despre procesiunile religioase:

„Știți foarte bine că am impus niște restricții care trebuie respectate și pe periaoda Paștelui, cu atât mai mult cu cât vârful va fi ori în perioada sărbătorilor, ori după acestea. În acest weekend a fost o solicitare pentru o plimbare a moaștelor Sfintei Parascheva și am spus că nu putem fi de acord decât dacă cetățenii nu se opresc la moaște. Trebuie să urmărim slujbele, ele se transmit online și la televizor.”

Despre revenirea românilor din diaspora:

„Pentru cei care trăiesc în țări cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, mesajul pe care l-am transmis este să evite să revină în țară dacă nu sunt probleme foarte serioase. În ceea ce privește venirea acasă de Paște am aceeași recomandare. În legătură cu toți cei care vin începând de mâine, având în vedere că majoritatea țărilor din Europa sunt în zona roșie, vom impune măsura intrării în carantină timp de 14 zile, cei care vin urmând să stea în carantină inclusiv pe 19 aprilie.”

Despre repornirea economiei:

„Economia va reporni după ce trece epidemia. Sunt estimări pe care le-am făcut pe diferite scenarii, dar este clar că până în momentul respectiv noi trebuie să fim pregătiți cu câteva instrumente de susținere a economiei. Am demarat o consultare pe scară largă cu companiile pe domenii specifice de activitate. România este puternic legată de Europa, având 80% dintre schimburile economice cu țări de pe continent. Economia noastră va fi influențată de ceea ce se întâmplă în celelalte state. Interdependența economică este foarte importantă. Lucrăm cu specialiști care au capacitatea de a face previziuni. Cu siguranță vor reporni activitățile, dar momentul în care vor reporni acestea depinde de evoluția epidemiei. Când vom avea date certe, gradual vom restrânge restricțiile, se va da drumul și la sectorul horeca la un momentdat, nu există niciun fel de dubiu. În ceea ce privește transportul de marfă, am încercat să îl menținem cât de funcțional este posibil. Am încredere în capacitatea foarte multor oameni de afaceri că vor se vor putea reorienta.”

Despre companiile care încearcă să supraviețuiască crizei de coronavirus:

„Am avut foarte multe discuții cu aceste companii și pentru fiecare categorie de companii pregătim instrumente de sprijin. Am decis să plătim șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj, cu posibilitatea de decontare din fonduri europene. Avem posibilitatea să luăm măsuri active de susținere a muncii, însă dacă am fi folosit aceste instrumente i-am fi obligat pe oameni să se ducă la muncă, crescând riscul de răspândire a epidemiei. Măsura șomajului tehnic se va transforma într-o măsură de susținere a companiilor care își readuc în activitate angajații. Suspendarea ratelor la bănci este o soluție pentru această perioadă, noi în schimb deja am generat acest sistem de garantare și pentru subvenționarea IMM-urilor. Pregătim instrumente și pentru a susține companiile mari. Pe măsură ce lucrurile se vor apropia de normal, noi deja gândim instrumente pentru a ajuta repornirea economiei și relansarea economică. În momentul în care vom lua decizii în ceea ce privește sectorul public, le vom anunța.”

Despre cum se poate pregăti România dacă epidemia va reveni din toamnă:

„Trebuie să nu mai fim prinși nepregătiți, să luăm măsuri profilactice, să luăm măsuri de educare publică. Eu văd să întâmpinăm valul care va veni cu cât mai puține măsuri restrictive în ceea ce înseamnă economia. Este foarte important ce vom face după trecerea primului val al epidemiei, cât de repede vom reporni motoarele economice. Vom crește deficitul și vom încerca să găsim metode eficiente pentru a reporni economia. Va conta foarte mult și ce fac oamenii. În privința angajaților va fi nevoie pe o recalificare pe scară largă”, a transmis Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata