CRIZĂ. Malta refuză să primească în apele sale teritoriale o navă cu migranți

CRIZĂ. Malta refuză să primească în apele sale teritoriale o navă cu migranți
Malta refuză să primească în apele sale teritoriale o navă cu migranți. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 01/05/2020, 19:29

Malta refuză să permită accesul în apele sale teritoriale unei nave private la bordul căreia se află 57 de migranți salvați din apele Mării Mediterane până când Uniunea Europeană nu va găsi o soluție pentru preluarea acestora, a anunțat vineri premierul Robert Abela.

Migranții au fost salvați de o navă comercială din Marea Mediterană, după ce au fost depistați în apropierea apelor malteze într-o barcă supraaglomerată. Ulterior, cei 57 au fost transferați pe o altă navă, iar Uniunea Europeană a fost de acord să suporte costurile operațiunii până când va fi luată o decizie cu privire la locul unde ar trebui să ajungă migranții, a declarat Abela, citat de Reuters.

„Aceasta nu este problema Maltei, cu toate că facem mai mult decât s-ar aștepta unii. Alte state membre ale UE ar trebui să suporte și ele o parte din această povară. Malta și Italia nu pot fi lăsate singure. Ne-am închis porturile, aeroportul pentru turiști și nu ar avea sens ca în aceste condiții să le permitem migranților să intre”, a spus Abela.

Premierul maltez a adăugat că „sute de mii” de persoane se află în Libia și așteaptă să treacă Mediterana pentru a ajunge în Italia sau Malta.

„Vom fi fermi în angajamentul nostru de a nu ne deschide porturile”, a adăugat Abela, care a mai spus că nu este mulțumit de modul în care Uniunea Europeană se ocupă de migranți.

ONU susține că Malta încalcă legislația internațională în privința migranților

Atunci când pandemia de COVID-19 a lovit Malta, în martie, Guvernul a semnat contracte cu nave private care să intercepteze migranții înainte ca aceștia să ajungă pe insulă. Organizația non-guvernamentală Alarm Phone spune că, la un moment dat, o barcă cu migranți a fost lăsată să plutească în derivă timp de câteva zile până când, într-un final, una dintre navele angajate de Guvern a ajuns în zonă. Cel puțin 12 persoane au murit în timp ce au așteptat ajutorul salvatorilor. Cei aproximativ 50 de supraviețuitori au fost preluați și trimiși înapoi în Libia, de unde plecaseră.

Autoritățile malteze anchetează acest caz.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că Libia nu este o țară sigură pentru migranți din cauza conflictului din regiune și a avertizat că trimiterea forțată a refugiaților către țara nord-africană reprezintă o încălcare a legislației internaționale.

Cu toate acestea, premierul Abela susține că Guvernul său nu a făcut nimic greșit.

El a explicat că legislația internațională obligă statele să coordoneze operațiunile de salvare pe mare, dar nu le obligă să își utilizeze propria flotă pentru asemenea misiuni. Abela a mai spus că, dat fiind faptul că porturile malteze sunt închise, migranții au fost trimiși către un port deschis din Libia.

Malta se confruntă cu o creștere a numărului sosirilor migranților de la începutul acestui an. Aproximativ 1.500 de migranți au ajuns în țară până la începutul lunii martie, față de 3.400 câți au ajuns pe tot parcursul anului trecut. Guvernul spune că centrele de cazare sunt pline și s-a plâns de mai multe ori că statele UE nu și-au respectat întotdeauna promisiunile privind preluarea migranților din Malta.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire