DECIZII. Concediu de odihnă forțat la Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting din Capitală. Trei angajați au fost confirmați cu SARS-CoV-2

DECIZII. Concediu de odihnă forțat la Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting din Capitală. Trei angajați au fost confirmați cu SARS-CoV-2
Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting / Sursa: Facebook - Spitalcfwitting
Publicat: 19/05/2020, 14:54
Actualizat: 19/05/2020, 14:58

Cea mai mare parte a angajaților Spitalului Clinic Nr. 1 CF Witting a fost trimisă, vrând-nevrând, în concediu de odihnă sau, în cazul epuizării zilelor aferente, în concediu fără plată, după ce trei angajați au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus, iar internările au fost oprite, conform informațiilor Gândul.ro. Contactată telefonic pentru detalii privind activitatea spitalului și accesul pacienților la serviciile medicale, conducerea spitalului a ezitat să dea clarificări, după care nu a mai răspuns la telefon.

Trei angajați ai serviciului tehnic al Spitalului Clinic Nr. 1 CF Witting au confirmați cu SARS-CoV-2, miercurea și vinerea trecută, iar doi dintre ei sunt internați la Spitalul „Victor Babeș”, conform informațiilor Gândul.ro.

Ca urmare a acestei situații, conducerea spitalului le-a pus în vedere angajaților să completeze declarații privind activitatea din spital, pentru realizatea anchetei epidemiologice și, fără a fi testați, angajații au fost îndrumați să depună cereri pentru intrare în concediu medical pentru o perioadă de 14 zile sau concediu fără plată, începând de marți, urmând ca pentru fiecare secție să se păstreze o echipă cu un număr minim de angajați – un medic, o asistentă și o infirmieră – pentru a asigura permanența.

„Poate sunt asimptomatică și îmi îmbolnăvesc familia”

„Nu mi se pare normal să ne trimită așa acasă, poate sunt asimptomatică și îmi îmbolnăvesc familia. Ne-a trimis acasă fără să ne facă teste, au zis că nu sunt bani de teste”, a reclamat una dintre angajatele spitalului, cadru medical într-una dintre secțiile Spitalului Clinic Nr. 1 CF Witting.

Vizați de măsura concediului de odihnă forțat sunt angajații din toate secțiile, precum medicină internă, chirurgie, ATI, potrivit informațiilor Gândul.ro, însumând câteva zeci de persoane afectate de această măsură la nivelul spitalului.

De altfel, de miercurea trecută, de când a fost confirmat primul angajat cu SARS-Cov-2, a cărui soție a fost bolnavă, nu se mai fac internări, arată sursele Gândul.ro.

Contactată telefonic, conducerea unității sanitare a evitat să ofere un punct de vedere oficial. Directorul medical al spitalului, Dr. Daniela Dragoescu, a răspuns inițial la telefonul mobil, iar la întrebarea privind cei trei angajați infectați, a motivat că este în timpul unei consultații și nu poate da detalii. „Eu sunt în camera de gardă, consult. Lăsați-mă să termin consultația și vorbim”, a spus Dr. Daniela Dragostescu. La următorul apel, după aproximativ trei ore, directorul medical nu a mai răspuns la telefon.

Ce prevede planul de asigurare a activității de îngrijire a pacienților

De amintit că la sfârșitul lunii martie, Libertatea publica un material în care semnala că un bărbat s-a prezentat la spital cu dureri de cap și probleme respiratorii, iar medicii l-au consultat fără echipament de protecție, iar ulterior pacientul a fost confirmat cu Covid-19.

Ulterior, conducerea spitalului a transmis un drept la replică prin care preciza că DSP Bucureşti a confirmat medicului epidemiolog al spitalului, că în acest caz, întrucât personalul medical a purtat echipament de protecţie conform normativelor stabilite, nu se impune izolarea acestora. „Dacă personalul medical doreşte să limiteze contactul cu membrii familiei, spitalul a pus la dispoziţie spaţii de cazare pentru aceştia, respectându-se prevederile ordonanţei potrivit căreia spitalele publice aflate în structura ministerelor cu reţea proprie pun la dispoziţia personalului medical spaţii de cazare în spital”, a transmis atunci conducerea spitalului.

De altfe, responsabilii spitalului au elaborat un plan de asigurare a activității de îngrijire a pacienților și urgențelor medicale în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2, plan afișat pe site-ul instituției și care prevede doar ca personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, să fie testat în a 6-7 zi de ultimul contact posibil infectant, iar în perioada imediată contactului infectant până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard. „Cazurile pozitive simptomatice sau asimtomatice din rândul personalului sanitar vor respecta procedurile standard de izolare aplicate și la restul persoanelor infectate. Modificarea contextului epidemiologic poate duce la revizuirea acestro recomandări”, se arată în documentul oficial al spitalului.

1 din 7 cazuri de infecție cu noul coronavirus din România a fost înregistrat la personal medical. În rândul personalului medical s-au înregistrat 337 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2. Este vorba de un număr total de 2.601, față de 2.264 de persoane, la ultima raportare, din 10 mai, ceea ce reprezintă o proproție de 15,4%, față de 14,6% din numărul total de cazuri, din săptămâna anterioară, arată Raportul săptămânal de supraveghere al Institutului Național de Sănătate Publică, cu date valabile până duminică, 17 mai.

Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting este subordonat Ministerului Transporturilor și asigură, conform statutului, asistență medicală complexă, curativă preventivă și de recuperare pentru persoanele cu atribuții în siguranța transporturilor, dar nu numai.

Conform planului strategic de management 2016-2020, spitalul are 330 de paturi, dintre care 318 pentru servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă și 12 pentru cele în regim de spitalizare de zi.

În primele 11 luni ale anului trecut, aici au fost îngrijiți 7.760 de pacienți – spitalizare continuă și 3.462 – spitalizare de zi, arată analiza de management efectuată la finalul anului trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...