Prima pagină » Știri externe » COVID-19. Mai multe țări europene relaxează restricțiile începând de luni

COVID-19. Mai multe țări europene relaxează restricțiile începând de luni

COVID-19. Mai multe țări europene relaxează restricțiile începând de luni
În Germania, începând de luni, restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară

În contextul în care numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus rămâne în general scăzut comparativ cu perioada de vârf, țările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Austira, Danemarca, Germania, Grecia, Islanda, Polonia și Spania se numără printre statele în care autoritățile au decis să relaxeze măsurile restrictive, impuse pentru limitarea răspânditii noului coronavirus.

O altă țară europeană în care continuă relaxarea măsurilor este Cehia, unde, începând de luni, se redeschid porțile cafenelelor, hotelurilor, barurilor, restaurantelor şi piscinelor.

Restaurantele se redeschid în Germania

În Austria, autorităţile intenţionează să relanseze viaţa culturală prin autorizarea evenimentelor evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori, la finalul lunii mai. Condiția este ca aceștia să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru, notează luni dpa, citată de Agerpres.

Evenimentele cu cel mult 100 de participanţi sunt permise în Islanda, începând de luni.

În Danemarca, începând de luni, autorităţile le permit persoanelor cu reşedinţa permanentă în ţările nordice şi în Germania să călătorească pe teritoriul danez dacă ele deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez.

Pe de altă parte, o decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt închise de la jumătatea lunii martie, este încă în aşteptare. Guvernul danez urmează să anunțe până vineri detalii despre redeschiderea sezonului turistic, ţinând cont de evoluţiile epidemiologice.

Restricțiile pentru încetinirea propagării noului coronavirus sunt relaxate în grade diferite în cele 16 landuri din Germania. Începând de luni, restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară

În unele landuri, precum Mecklenburg – Pomerania Inferioară (nord-est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt deschise germanilor cu reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise de luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg începând din 29 mai.

În Bavaria (sud-est), sunt redeschise de luni părţile indoor ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămân închise. În Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou începând din 28 mai.

De asemenea, începând de luni, în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg – Pomerania Inferioară sunt redeschise piscinele în aer liber.

Prima fază de relaxare în Madrid și Barcelona

În ceea ce privește Grecia, începând de luni, călătorii care nu sunt în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică.

La finalul lunii mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 iunie. Potritvit sursei citate, de la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Italia continuă relaxarea măsurilor de izolare, de lunu, prin redeschiderea sălilor de fitness şi a piscinelor, iar din 15 iunie a cinematografelor şi a teatrelor. Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 iunie.

De luni, în Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de luni în prima etapă a planului în patru faze pentru revenirea la condiţii normale.

Astfel, în prima fază, este permisă doar intrarea unei treimi din numărul obişnuit de persoane în biserici, muzee şi magazine. Sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Pe de altă parte, sunt în continuare restricţii în privinţa plimbării şi a activităţilor sportive. Acestea sunt permise pentru câte cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vârste între 14 şi 70 de ani.

Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru părinţi cu copii şi pentru persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă în orice interval orar.

Aceste măsuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de luni dimineaţa la faza a doua a planului.

În Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică, din 30 mai. De luni, elevii din şcolile primare pot reveni la cursuri, iar redeschiderea celorlalte niveluri de învăţământ este prevăzută pentru 1 iunie.

Elevii din Polonia pot merge din nou la școală, începând de luni, dar lasă decizia la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţământ. Universităţile vor putea găzdui cursurile pentru studenţii din anii terminali şi pe cele care nu pot fi ţinute online.

Potrivit informarii zilnice ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naționale de Sănătate Publică, evoluția in ultimele 24 de ore, valabilă luni, la ora 9:00, la nivel global se înregistrează 5.334.399 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 343.748 decese.

Au fost raportate 103.923 cazuri noi, din care 3.472 decese.

Cresteri marcate ale numărului de cazuri au fost înregistrate în Statele Unite ale Americii, Belarus, Iran, Turcia, Marea Britanie, Canada, Mexic, Arabia Saudită, Pakistan, India, Bangladesh, Brazilia, Chile, Peru și Rusia.

 

Citește și

Mediafax
Țara care are internet atât de rapid încât poate descărca întregul catalog Netflix într-o secundă
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Cât a ajuns să câștige un livrator din India în România. „Deci încă o dovadă că se fac bani”
Mediafax
Cod roşu de ploi torenţiale şi vijelii. Zona vizată de avertismentul ANM
Click
Povestea care demonstrează că se poate. Cum a virat viața lui Allen Bobinac de la om al străzii la dublu licențiat
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Cine este Mihai, românul care a murit în concediu, în Grecia! Soția sa are nevoie de ajutor: „Speră să își poată înmormânta soțul acasă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Evz.ro
România pierde miliarde de euro. Anunțul e oficial
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Mai mult decât mișcare: Cum influențează contextul exercițiilor fizice sănătatea mintală