RELAXARE. Iohannis: Din 1 iunie, vor fi posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de participanți. Ce măsuri trebuie să ia organizatorii

RELAXARE. Iohannis: Din 1 iunie, vor fi posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de participanți. Ce măsuri trebuie să ia organizatorii
Câți români s-au infectat cu Covid-19 după spectacolele-pilot din București și Cluj
Publicat: 28/05/2020, 16:47
Actualizat: 28/05/2020, 17:01

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, în urma unei ședințe cu premierul, șase miniștri și secretarul de stat Raed Arafat, că, începând din 1 iunie, va fi permisă organizarea de spectacole, în aer liber, cu participarea a cel mult 500 de persoane, dar fără a fi ignorate măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Șeful statului a anunțat joi o nouă etapă a măsurilor de relaxare, care va începe luni, 1 iunie. „În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile”, a spus șeful statului, care a menționat redeschiderea teraselor și a plajelor, cu toate măsurile de prevenție implicite.

Măsură obligatorie: control foarte strict la intrare

„De la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă”, a spus șeful statului.

Președintele României a făcut declarațiile în urma unei ședințe, la Palatul Cotroceni, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Turcan: Vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă

Anunțul vine după ce membrii Guvernului au avut în ultima perioadă o serie de consultări cu reprezentanții industriilor creative. În urma discuțiilor, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că s-a discutat și reluarea activităților culturale, în funcție de evoluția pandemiei și de analizele epidemiologilor:

Ne dorim foarte mult să reluăm activitățile din domeniul cultural, dar adevărul este că totul depinde de evoluția epidemiologică. Astfel, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la activitățile culturale. Pregătim în permanență și alte măsuri: de exemplu, pentru reluarea activității, vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă, sau le reiau, după finalizarea șomajului tehnic”, a spus Raluca Turcan.

„Suntem conștienți de nevoia de predictibilitate pentru reluarea activităților artistice, iar demersurile Ministerului Culturii și ale Guvernului României s-au concentrat pentru a oferi tuturor sectoarelor economice această previzibilitate. Doresc, împreună cu reprezentanții Sectoarelor Cultural-Creative, să realizăm metodologia de reluare a evenimentelor în aer liber, însă avem nevoie ca aceste măsuri să fie în concordanță cu recomandările generale și cu evoluția epidemiologică după primele 15 zile de relaxare a restricțiilor“, a declarat și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, marți, după o întâlnire cu reprezentanții industriei muzicale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică