CULTURĂ. Turcan: S-a semnat ordinul care permite reluarea producțiilor cinematografice | Va fi analizată posibilitatea spectacolelor în aer liber 

CULTURĂ. Turcan: S-a semnat ordinul care permite reluarea producțiilor cinematografice | Va fi analizată posibilitatea spectacolelor în aer liber 
Raluca Turcan, despre susținerea domeniului cultural în pandemie
Publicat: 28/05/2020, 10:22

Vicepremierul Raluca Turcan anunță găsirea unei serii de soluții pentru sprijinirea domeniului cultural românesc. Producțiile cinematografice se vor relua cu respectarea măsurilor sanitare, iar sectorul cultural independent va primi ajutoare sub formă de subvenții. Va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber, dar totul depinde de evoluția epidmeiologică. 

Raluca Turcan menționează că guvernul PNL se concentrează și asupra problemelor întâmpinate de mediul cultural, după mai multe consultări între miniștri și reprezentanți ai acestui sector:

„În ultimele zile am avut consultări importante cu reprezentanți ai mediului cultural, împreună cu premierul Ludovic Orban și miniștri ai guvernului PNL, Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii și Virgil Popescu, Ministrul Economiei. Am ascultat problemele specifice și am reușit să conturăm o serie de soluții pentru sprijinirea actorilor culturali din România”, a declarat Raluca Turcan pe contul de Facebook.

Turcan: Am avut consultări importante cu reprezentanți ai mediului cultural

Vicepremierul a prezentat câteva măsuri menite să contribuie la revenirea actorilor din domeniul cultural. Turcan anunță că șomajul tehnic se va menține și după 1 iunie pentru angajații din acest sector care nu își vor putea desfășura activitatea în următoarea perioadă:

„Ca noutate, miniștrii Sănătății și Culturii au semnat ordinul care permite reluarea producțiilor cinematografice cu respectarea unor măsuri sanitare. Vom menține șomajul tehnic pentru angajații din activitățile culturale care vor rămâne restricționate prin decizii guvernamentale din cauza pandemiei. Vom menține forme de ajutor similare plății indemnizațiilor dedicate profesioniștilor din domeniu, dar și celor organizați în structuri juridice”, a relatat vicepremierul.

Raluca Turcan: Va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber 

În cadrul consultărilor între miniștri și reprezentanți ai domeniului cultural s-a pus și problema sectorului cultural independent care nu a beneficiat de șomaj tehnic: 

„Vom susține un plan de sprijinire a sectorului cultural prin acordarea unor granturi pentru sectorul cultural independent. Recent, guvernul PNL a decis ca biletele de acces deja achiziționate la evenimentele culturale reprogramate rămân valabile și pot fi utilizate la data când acestea au loc. Alternativ, publicul poate opta pentru un voucher de aceeași valoare, ce va putea fi folosit pentru participarea la alte evenimente culturale ale aceluiași organizator”, a declarat Turcan.

Reluarea activităților culturale depinde de evoluția pandemiei și de analizele epidemiologilor:

„Ne dorim foarte mult să reluăm activitățile din domeniul cultural, dar adevărul este că totul depinde de evoluția epidemiologică. Astfel, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la activitățile culturale. Pregătim în permanență și alte măsuri: de exemplu, pentru reluarea activității, vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă, sau le reiau, după finalizarea șomajului tehnic”, a conchis Raluca Turcan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase