SOLUȚII. Ministrul Justiţiei, despre lupta împotriva traficului de persoane: „Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme”

SOLUȚII. Ministrul Justiţiei, despre lupta împotriva traficului de persoane: „Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu / Foto: Mediafax
Publicat: 12/06/2020, 15:45
Actualizat: 24/06/2020, 13:28

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că „fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane”.

„În continuarea analizei dispuse cu privire la evaluările internaţionale în materia eforturilor României de a lupta împotriva traficului de persoane, Ministrul Justiţiei, recunoscând că problematica este partajată la nivel naţional, iar coordonarea politicii publice în domeniu reclamă conlucrarea multor actori instituţionali şi din comunitate, consideră că fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane, în paralel cu protejarea şi asistenţa victimelor acestui flagel”, conform unui comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ), transmis vineri.

MJ consideră că eforturile trebuie direcţionate cu precădere înspre următoarele arii de intervenţie:

– asigurarea unei asistenţe şi a unei protecţii efective faţă de victimele traficului de persoane. Nu trebuie uitat că acestea au suferit deja abuzuri şi tratamente degradante, pe care le implică în mod obişnuit traficul de persoane. Trebuie în consecinţă protejate împotriva victimizării secundare în timpul procesului penal şi sporite eforturile pentru a le facilita accesul la asistenţă juridică şi la compensaţii financiare. În consecinţă, apreciem că se impune evaluarea în mod critic a schemei de asistenţă actuală pentru a înţelege rata scăzută de acces a persoanelor traficate la diverse servicii de asistenţă, cu un accent special pe asigurarea protecţiei, reabilitării şi reintegrării copiilor victime ale traficului. Ministerul Justiţiei este dispus să contribuie la o astfel de evaluare din perspectiva competenţelor proprii.

– susţinerea finalizării în Parlament a demersului legislativ privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate inclusiv pentru activităţile de asistenţă a victimelor traficului de persoane, derulate de organizaţii non-guvernamentale;

Inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii

– în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata, pe fondul constatării unei scăderi a numărului de persoane trimise în judecată şi de aplicare a unui regim sancţionatoriu clement, este necesară mai multă fermitate în investigarea cazurilor de trafic de persoane, care să garanteze aplicarea unor sancţiuni efective, proporţionale şi disuasive. În acest context, este de apreciat iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore.

– îmbunătăţirea pregătirii profesionale în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane a practicienilor (ofiţeri de poliţie judiciară, procurori, judecători, avocaţi), în special în ceea ce priveşte relaţionarea cu victimele. Este un domeniu în care pot fi valorificate experienţa şi disponibilitatea partenerilor tradiţionali (precum Ambasada SUA în România sau Ambasada UK în România);

– consolidarea măsurilor de recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni şi de colaborare cu Agenţia specializată din subordinea Ministerului Justiţiei;

– dobândirea unei imagini comprehensive asupra fenomenului, prin culegerea şi prelucrarea datelor statistice relevante privind fazele procesuale ale dosarelor de trafic de persoane şi cu privire la compensarea şi asistenţa victimelor traficului de persoane;

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple