DOSAR CLASAT. IPS Teodosie a scăpat de acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolilor. Reprezentanții Arhiepiscopiei: „Sperăm că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor”

DOSAR CLASAT. IPS Teodosie a scăpat de acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolilor. Reprezentanții Arhiepiscopiei: „Sperăm că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor”
IPS Teodosie: „Nu acceptaţi să vă vaccinaţi!”
Publicat: 10/07/2020, 10:18
Actualizat: 06/04/2021, 19:33

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, vineri, că dosarul penal deschis pe numele IPS Teodosie și al altor preoți, care viza zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, a fost clasat. „Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar”, susțin prelații.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, care îî acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe alți doi preoți de zădărnicirea combaterii bolilor.

O altă plângere la DIICOT a fost făcută în 20 mai cu trei acuzații la adresa IPS Teodosie și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. De aceleași infracțiuni au fost acuzați prelații și în 21 mai, când alți trei cetățeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ce acuzații se regăseau în plângerile penale la adresa lui IPS Teodosie

„În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, DIICOT Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze. Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor: „față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Reprezentanții Arhiepsicopiei: Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor

Reprezentanții Arhiepiscopiei speră că această nouă clasare va duce la „încetarea ostilităților la adresa clericilor”.

„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...