CONTROVERSE. Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Reacția ÎnaltPreasfințitului

Redactor:
Gandul
CONTROVERSE. Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Reacția ÎnaltPreasfințitului
Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române susțin că ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh prin obținerea rangului de Mitropolie pentru Arhiepiscopia pe care o conduce. Acesta ar fi și motivul și spatele gestului controversat de a oficia din nou slujba de Paște.

ÎPS Teodosie reacționează în urma acuzațiile aduse la adresa sa

ÎPS Teodosie a declarat pentru stiripesurse.ro că nu dorește să ajungă patriarh. De asemenea, Arhiepiscopul a precizat că la început a vrut să fie un simplu diacon doar că Patriarhul Teoctist l-a urcat pe scaunul de arhiereu de la Constanța.

„Doamne ferește! Sunt niște prostii! Cum să doresc eu așa ceva, să ajung patriarh? Nu-mi doresc așa ceva! Pe mină mă indispune, sunt niște speculații absurde. Am refuzat, prima dată, să fiu episcop vicar.

L-am refuzat pe vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist și mi-a spus: Nu faci bine! Chemarea este de la Dumnezeu! Dacă eu m-am gândit și gândul acesta este de la Dumnezeu, nu-l poți refuza pe Dumnezeu!. Eu nu mi-am dorit nici să fiu simplu episcop”, a declarat ÎPS Teodosie.

În ceea ce privește reînființarea Mitropoliei Tomisului, arhiepiscopul a confirmat informația.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur”, a mai explicat acesta.

Știre inițială

Recent, ÎPS Teodosie a împărțit din noul lumină credincioșilor după ce a fost ridicată restricția prin care în locașurile sfinte nu se puteau oficia slujbe fără credincioși în contextul pandemiei de coronavirus.

„Cred că e vorba aici de o lupta pentru…”

Acesta, a explicat că a decis să organizeze din nou slujba la cererea credincioșilor menționând „Eu sunt arhiereu ca să păstoresc pe credincioşii de aici. Trebuie să mă fac tuturor toate ca să nu îi pierd, să îi dobândesc”.

Însă, teologii și istoricii susțin că ar mai fi și alte motive care l-au determinat să ia această decizie – lupta pentru putere, relatează observatornews.ro.

„Cred că e vorba aici de o lupta pentru preeminență în condițiile în care am văzut un punct de vedere al Bisericii Ortodoxe și am văzut un punct de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului. Faptul că au fost câteva sute de oameni acolo în ciuda faptului că s-a anunțat de mai multe ori că BOR se delimiteazade acest gest s-ar putea să cântărească foarte greu această spălare de imagine, sigur că da, de imagine publică”, a declarat istoricul Mihai Manea.

ÎPS Teodosie ar urmări să ajungă patriarh

Surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române sunt de părere că ÎPS Teodosie ar vrea să urce în ierarhia bisericească ajungând mai întâi mitropolit al Tomisului, apoi patriarh.

Ordinea ierarhică este stabilită în funcţie vechimea asezamantului sfânt. După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea consusă de ÎPS Teodosie, conform statutului Bisericii.

„Dacă lui i se zicea Mitropolit, Mitropolia Dobrogei şi a Tomisului, atunci în ordinea bisericească mergeau întâi Mitropolia de Constanța, după aceea cea de la București, apoi cea de la Iași și invers. Scaunul de Iași este vizat cu atenție și cel de București. Patriarhul și Mitropolitul de Iași. În toate regimurile politice, și sub Carol al II-lea și sub regimul comunist, s-a lucrat să îl împingă la Iași pe cel care trebuie să fie patriarh”, a explicat un preot din Moldova.

De asemenea, ÎPS Teodosie a militat public într-o carte apărută în 2004 pentru ridicarea Arhiepiscopiei tomisului la rang de Mitropolie.

„Prezentăm preocuparea mediilor intelectuale dobrogene de a reactiva Mitropolia Tomisului. Considerăm că acest volum poate contura argumentația istorică a definitivării statutului eparhiei tomitane și nădăjduim că, împreună cu argumentația canonică, el va face obiectul analizei obiective a factorilor decizionali”, scria acesta.

Specialiștii au precizat că dacă ÎPS Teodosie ar fi primul posibil succesor la conducerea Bisericii Ortodoxe Române dacă Arhiepiscopia pe care o conduce ar deveni mitropolie.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide