CONTROVERSE. Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Reacția ÎnaltPreasfințitului

CONTROVERSE. Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Reacția ÎnaltPreasfințitului
Lupta pentru putere la vârful Bisericii. ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 28/05/2020, 20:35
Actualizat: 28/05/2020, 23:11

Surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române susțin că ÎPS Teodosie ar urmări să devină patriarh prin obținerea rangului de Mitropolie pentru Arhiepiscopia pe care o conduce. Acesta ar fi și motivul și spatele gestului controversat de a oficia din nou slujba de Paște.

ÎPS Teodosie reacționează în urma acuzațiile aduse la adresa sa

ÎPS Teodosie a declarat pentru stiripesurse.ro că nu dorește să ajungă patriarh. De asemenea, Arhiepiscopul a precizat că la început a vrut să fie un simplu diacon doar că Patriarhul Teoctist l-a urcat pe scaunul de arhiereu de la Constanța.

„Doamne ferește! Sunt niște prostii! Cum să doresc eu așa ceva, să ajung patriarh? Nu-mi doresc așa ceva! Pe mină mă indispune, sunt niște speculații absurde. Am refuzat, prima dată, să fiu episcop vicar.

L-am refuzat pe vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist și mi-a spus: Nu faci bine! Chemarea este de la Dumnezeu! Dacă eu m-am gândit și gândul acesta este de la Dumnezeu, nu-l poți refuza pe Dumnezeu!. Eu nu mi-am dorit nici să fiu simplu episcop”, a declarat ÎPS Teodosie.

În ceea ce privește reînființarea Mitropoliei Tomisului, arhiepiscopul a confirmat informația.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur”, a mai explicat acesta.

Știre inițială

Recent, ÎPS Teodosie a împărțit din noul lumină credincioșilor după ce a fost ridicată restricția prin care în locașurile sfinte nu se puteau oficia slujbe fără credincioși în contextul pandemiei de coronavirus.

„Cred că e vorba aici de o lupta pentru…”

Acesta, a explicat că a decis să organizeze din nou slujba la cererea credincioșilor menționând „Eu sunt arhiereu ca să păstoresc pe credincioşii de aici. Trebuie să mă fac tuturor toate ca să nu îi pierd, să îi dobândesc”.

Însă, teologii și istoricii susțin că ar mai fi și alte motive care l-au determinat să ia această decizie – lupta pentru putere, relatează observatornews.ro.

„Cred că e vorba aici de o lupta pentru preeminență în condițiile în care am văzut un punct de vedere al Bisericii Ortodoxe și am văzut un punct de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului. Faptul că au fost câteva sute de oameni acolo în ciuda faptului că s-a anunțat de mai multe ori că BOR se delimiteazade acest gest s-ar putea să cântărească foarte greu această spălare de imagine, sigur că da, de imagine publică”, a declarat istoricul Mihai Manea.

ÎPS Teodosie ar urmări să ajungă patriarh

Surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române sunt de părere că ÎPS Teodosie ar vrea să urce în ierarhia bisericească ajungând mai întâi mitropolit al Tomisului, apoi patriarh.

Ordinea ierarhică este stabilită în funcţie vechimea asezamantului sfânt. După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea consusă de ÎPS Teodosie, conform statutului Bisericii.

„Dacă lui i se zicea Mitropolit, Mitropolia Dobrogei şi a Tomisului, atunci în ordinea bisericească mergeau întâi Mitropolia de Constanța, după aceea cea de la București, apoi cea de la Iași și invers. Scaunul de Iași este vizat cu atenție și cel de București. Patriarhul și Mitropolitul de Iași. În toate regimurile politice, și sub Carol al II-lea și sub regimul comunist, s-a lucrat să îl împingă la Iași pe cel care trebuie să fie patriarh”, a explicat un preot din Moldova.

De asemenea, ÎPS Teodosie a militat public într-o carte apărută în 2004 pentru ridicarea Arhiepiscopiei tomisului la rang de Mitropolie.

„Prezentăm preocuparea mediilor intelectuale dobrogene de a reactiva Mitropolia Tomisului. Considerăm că acest volum poate contura argumentația istorică a definitivării statutului eparhiei tomitane și nădăjduim că, împreună cu argumentația canonică, el va face obiectul analizei obiective a factorilor decizionali”, scria acesta.

Specialiștii au precizat că dacă ÎPS Teodosie ar fi primul posibil succesor la conducerea Bisericii Ortodoxe Române dacă Arhiepiscopia pe care o conduce ar deveni mitropolie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer