Zeci de milioane de copii nu au beneficiat de educația timpurie din cauza #coronacrizei. Femeile petrec de trei ori mai mult timp cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică

Zeci de milioane de copii nu au beneficiat de educația timpurie din cauza #coronacrizei. Femeile petrec de trei ori mai mult timp cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică
Mai bine de 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19 / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2020, 11:05

Mai bine de 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat închiderea serviciilor de educație timpurie și de îngrijire a copiilor.

Mai mult, raportul „Îngrijirea copiilor în timpul crizei globale: Impactul COVID-19 asupra vieții profesionale și de familie” semnalează faptul că masurile de izolare au generat dificultăți semnificative părinților care au trebuit să găsească un echilibru între îngrijirea copilului și viața profesională.

Vorbim de o povară disproporționată pusă pe umerii femeilor care, în medie, petrec de trei ori mai mult timp decât bărbații cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică.

Totodată, măsurile de izolare au scos la iveală o criză accentuată pentru familiile cu copii mici, în special în țările cu venituri medii și mici, multe dintre acestea deja având dificultăți în accesarea serviciilor de protecție socială.

Zeci de milioane de copii sub cinci ani au fost lăsați uneori fără supravegherea unui adult

Raportul menționat anterior, bazat pe studiul realizat de Biroul de Cercetare UNICEF – Innocenti, relevă totodată că serviciile de îngrijire a copiilor sunt esențiale în oferirea de servicii integrate, afecțiune, protecție, stimulare și nutriție. În același timp, acestea îi ajută pe cei mici să-și dezvolte aptitudini sociale, emoționale și cognitive.

Înainte de pandemia de coronavirus, serviciile de îngrijire ale copilului prea scumpe, de proastă calitate sau inaccesibile au forțat mulți părinți să-i lase pe cei mici în medii nesigure. În plus, mai mult de 35 de milioane de copii sub cinci ani din întreaga lume au fost lăsați uneori fără supravegherea unui adult.

Din 166 de țări, mai puțin de jumătate oferă programe preșcolare gratuite timp de cel puțin un an, procentul fiind de doar 15% în rândul țărilor cu venituri mici.

Mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite

Cercetarea citată anterior a mai scos la iveală faptul că peste 9 din 10 femei din Africa și aproape 7 din 10 femei din Asia și zona Pacificului lucrează fără forme legale și au acces limitat sau nu au acces la o formă de protecție socială.

Raportul indică totodată faptul că mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite, lucru care contribuie la cicluri de sărăcie pe mai multe generații.

În acest context, mulți copii mici care rămân acasă, nu beneficiază de joaca și susținerea de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. În 54 de țări cu venituri medii și mici, pentru care sunt disponibile date recente, aproximativ 40% din copiii cu vârsta între trei și cinci ani nu aveau parte de stimulare socio-emoțională și cognitivă de la niciun adult din familie.

De asemenea, lipsa opțiunilor de îngrijire și educație timpurie a copiilor determină mulți părinți, în special mame care lucrează fără forme legale, să fie nevoite să își aducă copiii la locul de muncă.

Accesul la îngrijire și educație timpurie de calitate este esențial în dezvoltarea familiilor și a societăților în care există coeziune socială, susțin experții.

UNICEF pledează pentru o îngrijire accesibilă și de calitate, de la naștere până la intrarea copiilor în clasa întâi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii